Spring naar inhoud

Leve De Vrouwen !

12/11/2015

SinéMensuel

Dit keer is Siné Mensuel uitgekomen met een special anti-macho nummer, zo leert de voorkant. Leve de vrouwen!. En mevrouw Mix probeert meneer Remix te bewegen dit meer hoorbaar uit te roepen, vandaar:

Voorkant.Siné.47

…Harder !

In het maandelijkse vraaggesprek getiteld ‘Waarom blijft de vrouw de ongelijke van de man?’ komen drie onderzoeksters (twee demografen en een sociologe) aan het woord die werken aan De wereldatlas van vrouwen. Daarin zijn onderzoeksresultaten verwerkt omtrent de stand van zaken, wat de rechten van de vrouwen in de wereld aangaat. Het goede nieuws dat de onderzoeksters te melden hebben is dat er voortgang is geboekt. Het minder goede nieuws is, dat de vooruitgang wat de gelijkberechtiging betreft een pas op de plaats maakt en dat er grote ongelijkheid blijft heersen, afhankelijk van de plaats op deze aarde.

Stofzuiger

‘…wat een koelere ding, die stofzuiger!…’    ‘…ontworpen door een man!’

De ‘vrouwenkwestie’ komt ook aan bod in twee artikelen gewijd aan de landensituatie wat abortus aangaat. Het ene bespreekt de gang van zaken in Ierland. Nog steeds is het zo dat 5000 Ierse vrouwen naar het buitenland uitwijken om de zwangerschap te doen eindigen. Maar als er geen geld en informatie is, wordt overgegaan op methodes uit grootmoeders tijd. Zorgelijk. Het andere artikel verwijst naar Frankrijk waar de anti-abortus beweging oprukt. Op Internet spelen de anti-IVG sites een grote rol (IVG = interruption volontaire de grossesse; vrijwillige onderbreking van zwangerschap). De reactionairen spreken steeds indringender op vrouwen in om een zwangerschap niet te beëindigen:

Abortus

Vluchtelingenkampen

Het praat zo makkelijk weg: ‘opvang in de regio’. Wel, in Siné Mensuel twee pagina’s over vluchtelingenkampen in Koerdisch Irak. Als zo’n onderwerp op het netvlies of beeldscherm verschijnt, moet tegelijk worden bedacht: het gaat niet om één kamp, maar om een zich vermenigvuldigend aantal. Het is wel één stapel ellende.

De historisch achtergrond? Ga enkele decennia terug: einde oorlog Iran / Irak (tussen de 500.000 en 1,2 miljoen doden), dan de genocide campagnes van Saddam Hussein in 1988 (180.000 doden). Daarna een Golfoorlog; Koerdische partijen die elkaar bevechten; Amerikanen in Irak (2003 om Saddam te verdrijven) en nu de Islamitische staat, die het land binnenvalt…

Het tellen van het aantal vluchtelingen is niet bij te houden. Zit iemand eenmaal in een vluchtelingenkamp, dan gaan posttraumatische stoornissen op spelen en is psychische / psychiatrische hulp geboden. Met name deze laatste problematiek is in het artikel aan de orde.

Vluchteling

 

En waar zijn onze intellectuelen gebleven?

Intellectueel

‘Wel…nog altijd aan de tap…we hebben ons niet verroerd!’

[ThH]

SINÉ MENSUEL nummer 47, november 2015, 32 blz., prijs 5,50 euro.

Advertentie
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: