Arbeiders Terug Naar Begin Industriële Revolutie. Klaar Voor De Slachting
In Frankrijk is een groot deel van de bevolking onder wie veel jongeren (middelbare scholieren, studenten) in beweging gekomen. Reden: de arbeidswetgeving gaat op de schop. Dit betekent: makkelijker ontslagrecht, verlaging van uitkering bij werkloosheid, etc. Dit alles om de werkgevers te plezieren. De Franse regering heeft ermee tot doel de werkloosheid te bestrijden. Maar net zo min als de werkloosheid is teruggedrongen met de vele miljarden, die de Franse socialistische regering in het bedrijfsleven heeft gepompt, net zo min zal de voorgestelde arbeidswetsherziening aan dat terugdringen een bijdrage leveren. Het enige wat gebeurt, is dat de top van het bedrijfsleven en de aandeelhouders ruimer in de slappe was komen te zitten en dat de onderkant van de maatschappij verder verpaupert. Het roept een herinnering op: de tijden van het begin van de industriële revolutie breken aan. Men is ‘klaar voor de slachting’ zoals op de voorpagina van het nieuwe nummer van Siné Mensuel te lezen is:
Manuel Valls, premier van Frankrijk, met een zelfmoordgordel van meerdere wetboeken van arbeid.
Modernisatie van het arbeidsrecht? Ik ging slechts terug naar het begin van de industriële revolutie. Siné blikt verder terug in het verleden:
Dit heeft weg van een déjà-vu, is het niet??
Ook op een ander vlak worden de werkgevers in de kaart gespeeld, zo is in Siné Mensuel te lezen. Het artikel gaat over de problematiek van het vrijhandelsverdrag tussen de VS en Europa (TTIP):
Een werkgever tegen president François Hollande: ‘We gaan niet die domme streek herhalen om het volk te raadplegen via een referendum zoals in 2005!’. Hollande: ‘Welk referendum?’.
In Frankrijk, net als in Nederland, staan bloeddonoren op basis van vrijwilligheid gratis hun bloed af. Er zijn evenwel overblijfselen van dit bloed die (grof) geld opleveren is in Siné te lezen. Daarin is dan ook een levende handel. De (Franse) bloedbank werkt als een bank:
Het maandelijkse vraaggesprek gaat over ‘links’ en waarom er door de socialistische regering zoveel verraad wordt gepleegd. Opgesomd wordt wat er nodig zou zijn voor een herstel van de sociale omstandigheden. Maar het komt toch weer neer op grotere flexibiliteit van de arbeidende bevolking. Dat is ook wat de Franse premier Valls vraagt:
‘Hé, een beetje flexibiliteit’.
Overigens blijft er ook nog wat te wensen over voor de USA:
Wij hopen dat Trump de plaats in het Witte Huis zal krijgen die hij verdient.
[Th.H]
SINÉ MENSUEL nr. 51, maart 2016, 32 blz., prijs 5,50 euro.