Spring naar inhoud

Relsmeris, VluchtBus en Thema: Oorlog

06/04/2016

Kop.BuitenOrde

Zo kennen we Buiten de Orde (BdO) weer, het anarchistische kwartaalblad van de Vrije Bond (nr. 1, 2016). Natuurlijk, de opvattingen in ondertekende stukken die men er in vindt zijn opvattingen van de auteurs van die stukken. BdO heeft als zodanig geen gezamenlijk standpunt. De artikelen brengen een, en dus niet ‘het’, anarchistische gezichtspunt. Of ze hebben relevantie voor anarchisten of het anarchisme – ook als die gezichtspunten uit andere tradities komen. Vanzelfsprekend.

BdO1.16

Relsmeris

Wat treft de lezer in dit nummer aan? BdO opent met een impressie van de ‘jungle van Calais’, geschreven door iemand die vanuit Nederland hulpgoederen ging afleveren. Het was de plek waar vluchtelingen zich hadden verzameld en een kamp hadden gebouwd als een bidonville. Zij verbleven daar om hun kans te wagen voor een oversteek naar Engeland. Langs de randen en bij de toegangen van het kamp werd veel politie in volledige ‘riot gear’ gezien. De relsmeris was paraat. In het kamp werd ook een spelletje voetbal gespeeld… In het Volkskrant Magazine van 2 april 2016 vindt men een fraaie fotoreportage van de fotograaf Henk Wildschut van de jungle van Calais (van voor en na de afbraak).

VluchtBus

Vervolgens leest men over autonome solidariteit met migranten in een ander deel van Europa, te weten Griekenland. Die kant gingen twee vriendinnen op met een bus, de vluchtbus, vol met hulpgoederen – spullen gedoneerd door allerlei mensen. Nancy schrijft erover: ‘Het is inspirerend om te zien dat de door onze anarchistische idealen geïnspireerde werkwijze in de praktijk zo’n efficiënte directe impact heeft’.

Zero-sum game

Humanitaire ontwrichtingen, waarvan rijen vluchtelingen en andere migranten effecten zijn, hebben als oorzaak destructief menselijk handelen. Ik wijs hier met nadruk op, omdat het hier niet om natuurrampen gaat. Het destructief handelen heeft veelal een economische achtergrond: dienen van winstgeoriënteerde belangen. Dit is op allerlei vlakken te onderkennen. Kees Stad schrijft erover in BdO onder de titel ‘De derde fase van de Grote Recessie’. Jan Bervoets heeft er een bijdrage van Wolfram Treiber voor vertaald getiteld ‘Vrijbrief om te plunderen!’. Het gaat in op allerlei vrijhandelsverdragen. Deze economische achtergrond heeft als kern een zero-sum game: de een zijn winst is de ander zijn verlies.

Oorlog en religie

Keith

Meng dit met bijvoorbeeld nationalistische of institutioneel religieuze gevoelens en een gewapend conflict ligt in het verschiet: burgeroorlog, religieuze oorlog, oorlog tussen (hybride) staten. Het is voor dit soort zaken dat BdO aandacht vraagt met het thema ‘Oorlog’. Aan de orde komt het anarcho-pacifisme van Tolstoj naast de wapenhandel (‘Nederlandse wapens en het Midden-Oosten’). Jan Bervoets schrijft uitgebreid over de islam en oorlog/vrede, waarmee hij het godsdienstdebat in het anarchisme op een nieuw spoor zet. Een van de zienswijzen die hij formuleert, is dat anarchisten in hun traditie de meest radicale volgers van de Verlichting zijn. Een consequentie ervan is dat anarchisten inzien dat de mensheid existentieel onbekwaam is om Gods almacht te definiëren. Het is jammer voor heel veel mensen, dat anarchisten zo wat de enige zijn die dat inzien. Zou een groot deel van de mensheid ook zo helder kunnen kijken, dan zou dat heel wat oorlogen en bloedvergieten schelen.

Ik heb hier slechts op een deel van de inhoud van BdO gewezen. Naast andere artikelen, zoals over Pegida (Patriotische Europäer Gegen die Islamisierung des Abendlandes) en de kort geleefde Amerikaanse kunstenaar Keith Haring (die anarchie propageert), zijn er ook de gebruikelijke boekentips in opgenomen.

Thom Holterman

BUITEN DE ORDE, nr. 1, 2016, 44 blz., prijs 2,50 euro.

[Cartoon van Keith Haring.]

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: