Skip to content

Maffioos Gedrag, Huurwoningen En: Begrijpen Is Niet Vergeven

13/04/2016

SinéMensuel

De jeugd gaat de straat op, samen met arbeiders, tegen de plannen van de Franse socialistische regering om het arbeidsrecht zodanig te veranderen dat het ‘precariaat’ (van ‘précarité’, onzekerheid) zal aanzwellen. Zo lijkt het erop dat de samenstelling van de beweging ‘Nuit debout’ vooral uit ‘jeunes précaires’ bestaat (jongeren met een onzekere toekomst; de econoom Thomas Coutrot van Attac France geciteerd in Marinanne van 8-14 april 2016). De herziening van de Arbeidswet is de druppel die de emmer deed overlopen. En de Franse film, een soort documentaire getiteld ‘Merci Patron!’ stak de lont aan voor het hedendaagse activisme. Het nieuwste nummer van Siné Mensuel op de openingspagina over de gisting: Wees jong, doe je mond open. Men verdient beter dan dat

Voorkant.Sine52

Maffiose farmaceutische industrie

Anderhalve pagina besteedt Siné Mensuel aan de maffiose handel en wandel van de farmaceutische industrie, die met allerhande trucs driedubbel dik geld verdient. De prijzen van sommige medicijnen worden zo hoog, dat ze onbetaalbaar zijn geworden en daarmee onbereikbaar voor een ieder die ze nodig heeft. Veelal wordt als argument voor de prijsstelling de hoge ontwikkelingskosten aangevoerd, terwijl die vaak voor een deel met publiek geld zijn betaald (universitair onderzoek). Dat mensen, soms veel mensen, dood gaan aan hun medicijnen of het onthouden ervan door de hoge prijsstelling, zal die industrie een zorg zijn. Die instelling houdt gelijke tred met de ‘echte’ maffia, maar de handelwijze van de farmaceutische industrie kent een veel hoger dodental.

Farmaceut

‘Farmaceutische industrie in zes letters’.

‘Maffia’.

Huurwoning

Er geldt een afspraak in Frankrijk dat huurders van woningen met een huurschuld, in de wintermaanden niet worden uitgezet. Met ingang van het voorjaar is dat over. De deurwaarders zijn op pad om uitzettingen te realiseren. De hoogte van de huren breekt een aanzienlijk aantal mensen op. Over die kwestie gaat een artikel in Siné Mensuel. Het leidt ook bij sommige verhuurders tot ongemak…

Verhuurder

‘U brengt me in de problemen met die huurschulden… Ik heb het werk aan mijn zwembad stil moeten leggen!!’.

Sociologie

Het maandelijkse vraaggesprek wordt gehouden met Bernard Lahire, docent sociologie aan de Hogeschool te Lyon. Die is het zat steeds te horen, dat de sociologie een ‘excuuscultuur’ verspreidt. Hij heeft over die kwestie zelfs een venijnig boek gepubliceerd (wat ik nog zal bespreken). Hij maakt zich boos over het feit dat begrijpen wordt uitgelegd als excuseren. Wat is dat voor een domme praat. Moet je dan niet eerst doorzien waarom sommige, veel al jongeren in Europese maatschappijen zich zodanig tot het geweld van de Islamistische Staat aangetrokken voelen, dat zij bereid zijn tot het plegen van terroristische aanslagen? Pas al je dat begrijpt kun je gaan nadenken over gepaste, preventieve maatregelen. Dit geldt steeds ten aanzien van het sociologische begrijpen. Zou François Hollande dat ook doorzien?

Hollandsbegrip

‘Links blijft vooruitstrevend… Van nu af aan gaat ze vooruit richting rechts, dat is alles…’

Naast alle andere onderwerpen, waaronder natuurlijk ook de vluchtelingenproblematiek, cartoons en strips heeft Siné goed begrepen dat Europa weer wat groter is geworden:

Akkoord over terugsturen van vluchtelingen naar Turkije

TurkErdogan

‘Vluchtelingen, welkom in Europa!’

[ThH]

SINÉ MENSUEL nummer 52, april 2016, 32 blz., prijs 5,50 euro.

[Beeldmateriaal overgenomen uit het besproken nummer van Siné Mensuel.]

Advertenties
One Comment leave one →
  1. Lydia permalink
    13/04/2016 11:39

    Soms kan cynisme met enige humor gebracht worden. Hoewel het in landen als Frankrijk, België en Groot Brittannië beroerder is dan hier, begint men hier ook meer en meer te neigen naar identieke maatregelen, als bv in GB. Sociale huurders wil men gaan screenen en voor bepaalde wijken hebben deze mensen een VOG nodig. Het doet me denken aan de speciale behandeling van sociale huurders in GB met de ‘bedroomtax’ die uitsluitend voor de armste mensen bedoeld is. Je kinderen gaan het huis uit en je hebt een kamer over. Fijn, betaal daar maar rond de 14 pond per maand voor als belasting, of verhuis naar een 2kamer woning. Die ook daar dun gezaaid zijn.

    Ik denk niet dat dit veel te maken heeft met het gedrag van bepaalde huurders, maar vooral met het idee dat rondwaart bij de m.n. rechts georiënteerde overheden over de minima. Het Credo van Bolkenstein: Eigen Schuld, Dikke Bult, is veel makkelijker over te nemen dan te proberen de nuance te begrijpen. Zelfde soort van generalisatie tref je aan bij de mensen die hijgend achter de Grote Blonde Leider aan rennen. Generaliseren en korte termijn visie zonder oog op het verleden. Ad hoc gedrag en dito maatregelen zijn hier nog rustig bij.

    Ondertussen worden de mensen die niet aan kunnen haken wel het pispaaltje van vooral de middeninkomens en de hoge(re) inkomens. Het leven wordt er niet leuker op. We krijgen dagelijks vragen van onze huurders die we zo goed en zo kwaad als het kan, beantwoorden, mits ze lid zijn van onze huurders vereniging (1 euro per maand).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s