Spring naar inhoud

Burgers In Verzet: Nuit Debout

25/05/2016

SinéMensuel

Zoals gebruikelijk kwam het nieuwe nummer van Siné Mensuel uit op de eerste woensdag van de maand (4 mei). Donderdag erop zou blijken dat het de laatste editie is met een door Siné getekende voorkant. Op die dag overleed op 87 jarige leeftijd de Franse cartoonist en oprichter van het maandblad Maurice Sinet (Siné). Tot op wat zijn sterfbed zou zijn tekende hij voor radicaliteit: ‘Nooit meer slapen!’, zoals op de voorkant te lezen is:

Voorkant.Siné.53

In Nederland zou men nog kunnen denken dat dit een verwijzing is naar een titel van W.F. Hermans, een auteur die veel met absolute titels werkte en overigens vaak zijn pen in zwavelzuur doopte en welke vloeistof hij ook gebruikte om mandarijnen op sap te zetten. Maar neen. De ‘eeuwig opstandige’ Siné had mede tot doel te verwijzen naar de beweging ‘Nuit debout’, naar steeds weer opkomend verzet tegen de bestaande orde. In zijn laatste, gebruikelijk met de hand geschreven, rubriek in het nummer, zegt hij nog die beweging te steunen, zonder de antwoorden te kennen op vragen die open staan. Zijn laatste zin van deze persoonlijke rubriek luidt: ‘Neem mij de onhandige formuleringen niet kwalijk, want die zijn te wijten aan een reeds operationele seniliteit’. Siné kon zeer scherp naar anderen zijn, maar zelfspot was bij hem nimmer ver weg. Hij wist dat hij met het laatste gevecht bezig was…

Lutte finale

Het is het laatste gevecht!

Nuit debout

‘Wij zijn het zuchtje wind voorafgaand aan de storm’. Over drie pagina’s wordt in dit nummer geïnformeerd over wat dat windje allemaal veroorzaakt en hoe het zou kunnen uitlopen in een grote opstand. Zelfs wordt verwezen naar een maandblad dat in 1791 werd uitgegeven en er toen grote gebeurtenissen te wachten stonden. Er komt een moment dat niemand meer gehoorzamend reageert:

Taal van de tekens, om zeker te zijn begrepen te worden

Baas

‘Werkloos! Niet bewegen!’

Burgers in verzet – gisteren en vandaag – hebben zich verenigd voor informatie-uitwisseling op bijvoorbeeld de site citoyens-resistants.fr.

OverdagWerk

‘Wat zachter, hé Nuit-debouts!   Er zijn er die morgen ‘Overdag-werk’ hebben!’

TTIP

In dit nummer – naast veel meer – richt Siné Mensuel ook een appel aan de Europarlementariers om klokkenluiders te worden. Hen wordt binnen ‘het systeem’ toegestaan steels een blik te werpen op stukken aangaande de onderhandelingen over het Trans-Atlantische Vrijhandelsverdrag (TTIP). Laat je niet in de maffiose val van de omerta (zwijgplicht) lokken: durf klokkenluider te zijn:

Val

 

[Th.H]

SINÉ MENSUEL, nummer 53, mei 2016, 32 blz., prijs 5,50 euro.

[Beeldmateriaal ontleend aan het besproken nummer van Siné Menuel.]

Advertentie
One Comment leave one →
  1. Lydia permalink
    25/05/2016 16:21

    EU parlementariërs mogen e.e.a. van TTIP lezen, met een bewaker in dezelfde kamer. Mobiele telefoon mag niet mee en er mogen ook geen foto’s van gemaakt worden. Iets dat zo stiekem is kan niet goed zijn. Vergeet het ISDS niet. Nergens voor nodig. Onze rechtsstaat werkt naar behoren. Daar is geen apart privaat hof voor nodig, waarbij bedrijven alleen al op ‘verdenking van minder kunnen verdienen’ een staat/natie kunnen aanklagen en een enorme schadevergoeding van miljarden te eisen. Denk aan Vättenval en Duitsland…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: