Skip to content

Na De Parijse Lente Volgt Een Hete Franse Zomer?

13/07/2016

SinéMensuel

De voorkant van het nieuwe nummer van Siné Mensuel suggereert het wel een beetje. Spelend met de bekende leus van mei 1968, ‘Onder het plaveisel ligt het strand’, heet het nu ‘Na de straatstenen, het strand’:

Voorkant.Sne.55

Zomerquiz

Een jawel, het is een dubbeldik zomernummer geworden met een aantal korte verhalen en verschillende pagina’s met meerkeuzevragen over politieke en literaire onderwerpen (de antwoorden staan op hun kop eronder). In dit nummer heeft de Belgische maatschappijcriticus en situationist Raoul Vaneigem zijn medewerking aan Siné (kennelijk) hervat. De weelde van de woede die het stukje van hem uitstraalt, zal ik in een later item op deze site laten verschijnen.

Wat ook opmerkenswaardig is, met name voor de Tardi bewonderaars, is dat deze vermaarde Franse striptekenaar en cartoonist zich (kennelijk) aan Siné verbonden heeft. Op de achterkant van het vorige nummer (‘De strijd gaat door!’, Siné Mensuel, nr. 54) was hij al te vinden. En nu weer: de hele achterkant voor Tardi met: ‘Tijdens de vakantie, gaan de verdrinkingen gewoon door!’. De cartoon is te groot voor mij om hem te scannen; liefhebbers moeten zelf het blad aanschaffen.

Het blijft dan ook echt Siné. Zo is er mede een zomerquiz opgenomen onder de titel ‘Nooit meer slapen!’, waarin u uw kennis over opstanden kunt onderzoeken. De vragen lopen vanaf 5300 jaar geleden tot heden. Hoe verschillend de historische situatie voor een opstand ook was, er is tenminste één constante te onder kennen:

Steenwerpen

‘Klaar om de steen te werpen?’

Peshmerga

De peshmerga zijn de Koerdische strijders van Iraaks-Koerdistan. Zij betalen een zware tol in hun strijd tegen Daech, de zelf uitgeroepen islamistische staat. In juni dit jaar heeft de Franse filosoof-regisseur-strijder Bernard-Henri Lévy (in de pers steevast afgekort met ‘BHL’) een film utigebracht onder de titel ‘Peshmerga’. De film is een ode aan de moed van deze geallieerden met de strijd van het Westen tegen de schurken van Daech. Het prijzen van de moed van de peshmerga in hun strijd tegen de barbarij van de terroristische organisatie levert geen kritiek op van Siné.

Wat wel steekt, is dat BHL (die als zijn handelsmerk heeft: veel vrijkomend borsthaar bij een laag geopend wit gesteven overhemd) onbehandeld laat welk autoritair en zichzelf financieel verrijkend regime er in Iraaks-Koerdistan aan de macht is: Barzani & Co. Massoud Barzani is president zonder mandaat, die overal familieleden heeft geïnstalleerd. Hij streeft naar de stichting van een Koerdische staat. Als men bedenkt dat de Syrische Koerden voor een antiautoritaire maatschappijvisie opteren, dan is daarmee een nieuwe geweldshaard in het Midden-Oosten geboren (afzet van wapens blijft voor het Westen dus verzekerd…).

Over twee pagina’s treft men in Siné Mensuel een ontrafeling van Barzani & Co aan. Dat komt niet in de film voor, zo moet ik uit het artikel leren. BHL komt liever zelf vaak in beeld, begrijp ik, wat tot het verwijt van zelfbevlekking leidt. In een ander twee pagina’s tellend onderwerp, wordt van bekende Franse auteurs de plaats en adres genoemd (speciaal voor mensen die, als zij toch in zo’n plaats met vakantie zijn, eens een kijkje bij zo’n woning willen nemen). Omdat BHL zichzelf zo belangrijk acht, lijkt hij ook in dit item opgenomen:

Bernard.S

‘Dit zegt mij niets…het is de woning van BHL!??’

Mensachtigen

Het maandelijkse vraaggesprek wordt gevoerd met de Franse paleoantropoloog Pascal Picq. Zo iemand doet onderzoek naar uitgestorven mensachtigen. Picq meent dat een dergelijk onderzoek nuttig is om onze hedendaagse samenlevingen en het gedrag van onze medemens te begrijpen, zoals waarom wij de meest gewelddadige soort zijn. Een van de dingen die hij benadrukt is dat we niet van de apen afstammen; wij maken deel uit van de aapachtige soort. Er is dus voor de mens een tak van de aapachtigen te traceren die tot 30 miljoen jaar terugloopt in Afrika…

Op het schoolbord: De mens stamt van de aap af

Aap.Eva

‘Heeft Eva zich laten versieren door een aap? Dat verklaart alles!’

Extreme vakanties

U bent het hangen op overvolle stranden en campings beu? Durf je eens over te geven aan extreem toerisme. Siné Mensuel geeft er wat tips voor. Zoals deze:

Selfies in Tsjernobyl; samen met de gids

Tsjernobyl

Leukemiiiiiiie!

[ThH]

SINÉ MENSUEL nummer 55, juli-augustus 2016, 40 blz., prijs 5,90 euro.

[Beeldmateriaal overgenomen uit het besproken nummer van Siné Mensuel.]

Advertenties
One Comment leave one →
  1. Martin Smit permalink
    14/07/2016 19:24

    Voor degenen die belangstelling hebben voor de genoemde tekening van Tardi: Siné-Mensuel is helaas in Nederland niet verkrijgbaar.

    Martin Smit

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: