Spring naar inhoud

Steun Voor Zadisten, Tegen Dictatuur Van Het Geld

27/07/2016

Raoul

Het ziet er naar uit dat de Belgische maatschappijcriticus en situationist Raoul Vaneigem, inmiddels een ruime tachtiger, zijn medewerking aan Siné Mensuel weer heeft opgepakt. En het is meteen raak. Ongelooflijk zoveel vuur deze man in een klein artikel weet te stoppen. Ik moet daarbij denken aan Siné zelf die ooit verklaarde waarom je op je tachtigste nog een tijdschrift kan beginnen waarmee je pijn wilt doen: ‘Daarvoor moet je woede in je buik voelen!’.

Raoul Vaneigem betuigt zijn steun aan de zadisten (van ZAD, zone à défendre, zone om te verdedigen) van Notre-Dame-des-Landes. Hij doet dat voor Solidarité sans Frontières (Solidariteit zonder grenzen). Hij kijkt daarbij door een bijzondere bril, een antikapitalistische, antiautoritaire.

Spec.Bril

[Raoul Vaneigen]: Overal in de wereld waar financiële instellingen en multinationals systematisch de boel vervuilen en vernietigen, daar verschijnen verzetsbewegingen om het leven en de biodiversiteit te verdedigen. Daarmee richten zij zich tegen het maffiose geweld van de winst, tegen de dictatuur van het geld dat barbarij verspreidt, wat dikwijls gebeurt onder religieuze of ideologische voorwendsels.

In de verwarring en chaos van oude en nieuwe waarden ontstaan gebieden, waar solidariteit van mannen en vrouwen zich poogt te bevrijden uit de greep van handelaren en de staat, die de handelaren als politieagent ondersteunt. Het opeisen van de voorrang van de mens boven de economie is de motor geworden van een beweging die vibreert, die hoogtepunten kent maar die soms lijkt te zijn verdwenen. Onophoudelijk blijkt ze zich met grote heftigheid te kunnen vernieuwen. De ZAD van Notre-Dame-des-Landes deelt deze schommelingen. Heden ten dage verwerkelijkt die beweging een project, dat multinationals en de staat juist met de hen ter beschikking staande geweldsmiddelen willen vernietigen. […]

Bestuurlijke grappenmakers hebben, door een referendum te organiseren, een beroep gedaan op hansworsterij. Dit gunt de vrijheid van het woord volgens het beginsel ‘een half uur voor Hitler, een half uur voor de joden’, waarbij de uitslag niet tot grote verrassingen leidt. Als de regering het initiatief neemt om voor te stellen bij stemming te kiezen tussen Vinci [Frans multinationaal bouwbedrijf; onderdeel van de ‘betonmaffia’; thh] of een ‘handvol verliefden op groen struweel’, is dat omdat zij er zeker van was dat het resultaat in het voordeel zou uitpakken van hen, die volhouden een corrupt systeem democratie te noemen, die de aarde laten verdwijnen onder de wals van de rentabiliteit.

CitéZonderGrens

Zoals de zapatisten van Chiapas uit ervaring weten, is er geen dialoog mogelijk tussen aan de ene kant de mannen en vrouwen die het recht op leven opeisen en aan de andere kant de statelijke instanties, bureaucratieën, de politici. Want die laatsten staan borg voor degenen die ons voedsel vergiftigen, voor de petrochemische vervuilers, de hoveniers van het schaliegas, de gouddelvers, de uitvoerders van grote werken ‘in het publiek belang’, de collega’s en concurrenten van Goldman Sachs en meer van dat soort.

Het leven is het enige wapen dat niet doodt. Het is onze enige verdediging. Er zijn geen oplossingen van boven te verwachten. Alles komt vanuit de basis en moet aan de basis blijven. Leve de bevrijde gebieden! Weg met de statelijke instituties en roofzuchtige handelaren!

Raoul Vaneigem            (uit Siné Mensuel nr. 55; vertaling Thom Holterman)

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: