Spring naar inhoud

Joden En Arabieren: Samenleven Goed Mogelijk

23/08/2016

Marianne

Het nieuws over Israël en de Palestijnse kwestie betreft een belichten van een zwarte bladzijde in het bestaan van de mensheid. De menselijke verhoudingen in dat deel van de wereld zijn grondig verziekt. Dit neemt niet weg dat het tot de mogelijkheden behoort om te weigeren deel te nemen aan de tweespalt, die door de gevestigde politiek wordt onderhouden. We kwamen dit ook al tegen in het item ‘Anarchisten tegen de muur’. Het is dus goed te beseffen, dat een andere samenleving kan bestaan. In het Franse weekblad Marianne van 12-18 augustus trof ik juist daarover een verslag aan uit Haïfa. Het gaat om gewone burgers die het zat zijn de tweespalt als bestaansvorm te accepteren. Met een beetje goede wil is er een begin van een vreedzame volksopstand in te zien.

Haifa.3

Voor de school ‘Hand in hand’, de Palestijnse Sami (links) en de joodse Dina.

Haïfa is de derde stad van Israël; ze telt zo’n 300 000 inwoners waarvan 10 % Arabieren. In deze stad wordt getracht de strijd tussen beide bevolkingsgroepen te staken. Een van de verschijnselen is om waar mogelijk een tweetaligheid door te voeren (Arabisch en Hebreeuws), zoals in de school ‘Hand in hand’ of in een gemeenschapshuis. Het samen ervoor gaan, wordt ook door een voetbalclub in de praktijk gebracht.

Haifa.2

Voetbalelftal in Haïfa (met bal de joodse trainer, met handschoenen de Palestijnse keeper).

De achterliggende filosofie van de mensen die deze beweging in Haïfa van de grond hebben gestild, is de ‘weigering om te wanhopen’. Niemand van hen ontkent dat de rechtse/extreemrechtse Israëlische politiek desastreus is voor het idee ‘samenleven’ omdat ook Israëliërs die anders willen, weten dat zij voor verraders worden aangezien. Maar ergens moet de diabolische cirkel worden doorbroken.

Haifa.1

Een tweetalig gemeenschapshuis in Haïfa.

Uri Weltman, 32 jaar, zoon van een joods Roemeense musicus, is communist, lid van de Hadach partij (die joden en Arabieren herenigt). Hij beschrijft een deel van de Israëlische geschiedenis, waarna hij zegt: ‘Rechts en extreemrechts hebben een ‘verhaal’. Het is evenwel hier, in Haïfa, waar wij een tegen-verhaal construeren en willen tonen dat het extremisme een onleefbaar land van Israël maakt. Maar het is geen fataliteit. We kunnen eraan ontsnappen.’ Marianne brengt, met een aantal voorbeelden, in kaart hoe de ontsnappingsroute er uit kan zien.

Thom Holterman

[Foto’s ontleend aan het genoemde artikel in Marianne.]

One Comment leave one →
 1. Urselina van Vliet permalink
  24/08/2016 10:50

  Mooi, zo’n positief bericht, dit is mij uit het hart gegrepen!
  Zo zie je maar, dat verandering vanuit de mensen zelf moet komen.
  Regeringsleiders komen er nooit uit vanwege tegenstrijdige belangen en politieke spelletjes.
  Urselina van Vliet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: