Skip to content

‘Leve Het Kapitalisme’…Zingen De Aandeelhouders. 372 Miljard Euro’s Dividend Tweede Kwartaal 2016

03/09/2016

Geldkoffer

En nee, nee, nee … vergis u niet! Dit is geen win-win situatie! In deze wereld zijn er verliezers … want er zijn winnaars! Dat zijn de gelukkige aandeelhouders en bazen die de wereldwijde oligarchie, de kapitalistische nomenclatuur vormen (de heersende kaste die de bestuurlijke sleutelposities innemen), een heersende kaste die al meer dan veertig jaar triomfantelijk van het ongebreidelde neoliberalisme profiteert, aldus schrijft Luis F. Basurto op de Franse site Le Grand Soir van 2 september 2016. Hij verwerkt in zijn observatie een aantal cijfers.

Geldkoffer

Kapitalistische nomenclatuur

De aandeelhouders in de wereld hebben in 2016 zicht op een verhoging van hun inkomsten. Het tweede kwartaal van dit jaar levert al € 372 miljard aan dividend op (Le Monde.fr, 22 augustus 2016) (1). Een bedrag dat we kunnen extrapoleren naar een bedrag van € 1488 miljard op jaarbasis. De vermogensbeheerder die deze cijfers bekend maakte, Henderson Global Investors, voorspelt voor het gehele jaar 2016 een stijging van het dividend van 3,9%.

[De auteur geeft vervolgens vergelijkende cijfers hoe het wereldtotaal aan dividend zich verhoudt tot het Bruto Nationaal Product (BNP) van enkele individuele landen en groepen landen. Hoe belangrijk ook, ik ga daar aan voorbij, want de auteur argumenteert van daaruit naar zijn observatie dat we dan nog slechts het zichtbare topje van de ijsberg opmerken.]

Wat bedacht moet worden is naar zijn inzicht, dat er steeds allerhande onderschattingen worden ingevoerd, ups and downs en camouflage meespelen, cijfers en andere gegevens worden weggemoffeld. Er wordt geen rekening gehouden met onbetaalde dividenden, herbeleggingen, noch met ‘duistere’ dividenden. Ook zeer aanzienlijke winsten van aandeelhouders die leidinggevende posities in het bedrijf bezetten, worden ‘vergeten’ en wat zij aan sociale goederen en winst in natura ontvangen. Waar vindt men de verduisterde ‘dividenden’ terug en wat de ‘aandeelhouders’ ontvangen in de schaduw van de publieke en private corruptie? Waar wordt vastgelegd wat in de grijze economie en de zwarte economie, de misdaad, diverse maffia’s of de financiering van off- shore wordt ontvangen? Nergens natuurlijk, want anders zou het niet grijs of zwart zijn. Al deze onzichtbaar gemaakt dividenden leiden tot omvangrijke belastingontduiking – deze universele misdaad van particulieren en ‘ondernemingen’ – de favoriete sport van de rijken van deze wereld, enz.

[…]

De wereldwijde oligarchie, de kapitalistische nomenclatuur, heerst al meer dan veertig jaar met een ongebreidelde uitvoering van het neoliberalisme. Laten we daarbij niet vergeten dat het eerste land door neoliberale economen geregeerd, was het … Chili van generaal Pinochet in 1973! – En triomfantelijk liepen de neoliberalen ermee weg [hun vrijheidsidee berust op dictatuur].

Het neoliberale beleid dat namens hen wordt gemaakt, is om de strategische belangen van de wereldoligarchie met een kapitalistische nomenclatuur en sappige dividenden veilig te stellen. De markten geven de economieën in de wereld opdrachten, de aandeelhouders controleren de markten. Uiteraard stellen zij zichzelf niet voor als oligarchie noch als nomenclatuur. Via hun propaganda, de opinieleiders, de technocratische elite die zij in dienst hebben, hun almachtige media [die een deel van de kaste in handen heeft] en de mythevertellers van welke aard dan ook, zij allen helpen om te voorkomen dat de mensheid hen zal zien zo als ze zijn: naakt en verfoeilijk. Dus neen … vergis u niet! Wat u ziet is geen win-win! In deze wereld zijn er winnaars … want er zijn verliezers! [Volgt nog een staaltje ironie, dat eindigt met:] Aandeelhouders en bazen hebben per saldo niet veel te klagen (5).

Luis F. Basurto

Bloedgeld

‘Maar…hoe kan men winst halen uit bloed?’   ‘Precies zoals uit organen!’

Bonus

En als bonus lees ik (thh) zojuist in de economie bijlage van het Franse dagblad Le Monde, dat het accountantsbureau PwC (PricewaterhouseCoopers) voor het eerste kwartaal 2016 heeft berekend, dat de 39 grootste Franse bedrijven een nettowinst gemaakt hebben van 40,1 miljard euro (Le Monde van 2 september 2016). Als het slecht gaat in Frankrijk, dan niet voor aandeelhouders en bazen. Aan al die nettowinst en dividend moet overigens veel bloedgeld zitten, want van alle productieve en handelsactiviteit maakt ook de wapenindustrie en -handel deel uit. Syrië een goudmijn? [ThH]

[Het artikel van Luis F. Basurto is gepubliceerd op de site Le Grand Soir; daar zijn ook de noten te vinden; bewerkt en uit het Frans vertaald door Thom Holterman.]

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: