Spring naar inhoud

Onderwijs, Participatieve Democratie, De Functie Van Hennep En Verval Van De Rechtsstaat

11/09/2016

SinéMensuel

Frankrijk begint weer op gang te komen. Pamfletten worden verspreid over komend verzet tegen de nieuwe Arbeidswet. Scholieren en studenten maken zich op voor opstand tegen een onderwijssysteem dat een verschrikking wordt geacht. Het nieuwe nummer van Siné Mensuel (nummer 56, september 2016) getuigt ervan. En met een cartoon van Tardi op de voorkant wordt de toon gezet: ‘La Rentrée des crasses!’, ‘De terugkeer van het vuil!’

voorkant-sine-56

Rechts keert terug?

Wat in deze tijd ook opgang komt, is het aanwijzen van of zelf benoemen door mogelijke presidentskandidaten, met de blik gericht op de verkiezing van een nieuwe Franse president in 2017. De actuele, François Hollande, lijkt zelfs door zijn ‘vrienden’ te zijn afgeschreven. Politiek links is sowieso verlamd en dus gaat het vooral over de (mogelijke) terugkeer van politiek rechts. Siné voorspelt in zijn cartoon hieronder dat de socialistische partij (PS) een angstige campagne tegemoet gaat. Het reclamebord toont een gillende vrouw die roept: ‘Help! Rechts keert terug’ en Siné, die naar het bord kijkt, denkt: ‘Waarom…was dat dan vertrokken?’. Wat het cartoon pikant maakt, is dat die dertig jaar oud is (het verscheen namelijk eerder in Droit de réponse, 1986).

 

helprecht

Onderwijs

Het onderwijs in Frankrijk, zo maak ik op uit allerlei berichten, is sterk neoliberaal georiënteerd. In het weekblad Marianne van 2-8 september 2016 las ik een opnieuw gepubliceerd stukje van 22 juli 2013. Het gaat over de opvatting van de (inmiddels ex-)minister van Hoger Onderwijs Geneviève Fioraso (zij stapte in 2015 op), die verklaart dat zij een universitaire hervorming wenst die ‘een ondernemingscultuur creëert’. En om de mensen daarop af te richten, ‘moet men erg vroeg beginnen; men moet er al op de kleuterschool mee beginnen’, benadrukte zij in 2013…

In Siné Mensuel vindt men een artikel hoe het er heden aan toegaat op de Franse kleuterschool. Degene die het verhaal heeft geschreven, heeft het afgelopen jaar gewerkt als onderwijzeres (‘institutrice’ op een privé kleuterschool). Op de kleuterschool worden de eerste beginselen van rekenen, schrijven, tekenen, de ‘wereld ontdekken’ bijgebracht. Ten behoeve van die taak wordt een (nationaal) handboek gebruikt dat tot in details omschrijft wat het kind heeft op te steken en welke de toetsingsmomenten zijn.

Wat ik hier allemaal lees, komt mij overigens heel Nederlands voor, mag ik grootvaderlijk zeggen. Een kleuterschoolkind moet op dít moment dát rondje tekenen (alles gelet op de voorschriften). Gebeurt dat niet (het kind weigert zo te tekenen) of niet goed (het kind heeft zijn eigen voorstelling – op dat moment – van een ‘rondje’), dan volgt een negatieve beoordeling met een aanwijzing dat er ‘iets aan de hand is met dit kind’. Er kan sprake zijn van een ‘dys’, van bijvoorbeeld dyslectie, maar hier dan van een ‘dyspraxie’… Misschien is er iets niet in orde met de ‘fijn motoriek’ van het kind? Rijp voor het medisch circuit, kunnen die ook nog wat verdienen.

Neen, het kind wil gewoon niet op dát moment een rondje tekenen – hé, we spreken hier over 4 à 5 jarigen! Onderwijl heeft de ‘juf’ echter op het moment dat het handboek voorschrijft wat gecontroleerd moet worden, niet kunnen vaststellen dat het kind de opdracht kon uitvoeren. En dat ligt aan het kind natuurlijk, niet aan het handboek noch aan de juf. Het wil kennelijk niet als wezen gekneed worden tot ‘inpasbaar in de ondernemingscultuur’. Een meenemer is dan: het ‘systeem’ kweekt anarchisten!

Tegenover deze Franse onderwijsverschrikking zet Siné Mensuel een artikel over het onderwijs in Finland. Dat land zit in kopgroep van landen met het beste onderwijs. Het verplichte onderwijs begint bij zeven jaar. De gemeenten hebben evenwel de taak voor kinderopvang van af acht maanden zorg te dragen (crèches) en vanaf drie tot zes jaar voor een soort kleuterschool waar de activiteiten vooral op spel zijn gecentreerd. Daarna volgt voor zesjarige kinderen een voorschools onderwijsjaar om voorbereid te zijn op het volgende schooltraject.

finland‘Het Finse onderwijssysteem zou de norm moeten zijn!…’   ‘Waar ligt Finland?’.

Democratie

Een dorp in de Cevennen (Zuid-Frankrijk), Saint-André-deValborgne, tegen de 1500 inwoners, wordt klassiek bestuurt, zoals het cartoon (hieronder) duidelijk maakt. Er heerst de lijst ‘Wij zijn onder elkaar’ en geportretteerd worden de ‘wethouders’ van sport, cultuur, milieu, jeugdzaken, economie. Het advies luidt: ‘Kies voor ervaring’. Komt er een ‘jong ding’, zou de persiflage Dr. R. Clavan zeggen (Koot & de Bie), in dit geval Camille Halut, 23 jaar, studente rechten, die zich in haar studentenstad in 2014 in het actiewezen van de ‘Verontwaardigen’ (Indignés) had gestort.

varken-fr

Camille Halut komt in haar dorp vertellen, dat er niets klopt van de democratie ter plaatse. Ze zet een intelligente actie op en weet voldoende burgers voor participatieve democratie mee te krijgen. Bij de gemeenteraadsverkiezingen worden vier van de vijf kandidaten verkozen die zich voor participatieve democratie sterk maken. Wordt bonje met de burgermeester – plannen die hij met het dorp had, gaan van tafel; het geld wordt besteed zoals de burgers het willen. Siné Mensuel vertelt haar verhaal.

Zij blijkt mede tot haar initiatief gekomen te zijn naar aanleiding van een beschrijving die een paar jaar terug in dat blad had gestaan. Dat ging toen ook over participatieve democratie, afgedwongen door de plaatselijke bevolking in Saillans (een dorp in de Drôme; zie het item ‘Over klootzakken en tegenmacht’). Ik wijs erop, omdat er ook in Nederland van te leren is – want wat over participatieve democratie door de regering Rutte & Co wordt aangeboden, is natuurlijk een plakkerige neoliberale melasse.

Positieve berichten

Het ene positieve verhaal lokt het andere uit. Over twee pagina’s geeft Siné Mensuel de geschiedenis van drie jongen in een wijk van een randgemeente van Parijs (Bagnolet). Wel doorgeleerd, maar voor werkloos zijn voorbestemd. Zij hebben een ludieke wijze van (minimale) inkomensvoorziening bedacht – die nog werkt ook. Een ‘keuken’ op een stevige driewieler/bakfiets. Geconstrueerd en zelf in elkaar gezet met hulp van het in de wijk (3000 inwoners, 40 nationaliteiten) opererende architectenteam dat er al jaren zit en ondermeer workshops verzorgd waar bewoners kunnen leren hoe dingen te maken en te repareren. Het bruist er in die wijk begrijp ik van Siné.

Ook treft men een goed nieuws bericht in deze uitgave van het blad aan in de sfeer van het milieu. Dat heeft mede iets te maken met stro van hennep.

hennep-fr

Hollande tegen Valls: ‘Dat is super, het stro van hennep’. Valls bevestigt dit met: ‘…het isoleert inderdaad perfect het lawaai van de straat!!’.

Verder in dit nummer

In het kader van het onderwijs is instructief een bijdrage over hoe rijk worden door gesjoemel met de inhoud van schoolboeken. Verder is te lezen over de Rode Brigades (Italië) die een verleden kennen, maar niet tot het verleden behoren; over de Piratenpartij in IJsland en hoe die wellicht de verkiezingen aldaar zouden kunnen gaan winnen. Uiteraard treft de lezer de gebruikelijke rubrieken en strips aan.

Tot slot nog enige aandacht voor het maandelijkse vraaggesprek, dit keer gehouden met Olivier Cahn, een onderzoeker en universitair docent Strafrecht. Het gaat mij om de laatste vraag. Tijdens het gesprek wordt geconstateerd dat het strafrechtsysteem, wat het terrorisme aangaat, steeds verder is aangescherpt en wel zodanig dat het meer en meer antirechtstatelijk is geworden. Dit proces is al begonnen onder het bewind van Sarkozy (eerst nog als minister van Binnenlandse zaken, daarna als president van Frankrijk). Het bewind Hollande heeft daar op voortgeborduurd. Dan volgt de vraag: ‘Dus als Marine Le Pen aan de macht komt, met alles wat nu geregeld is, heeft zij al het hele juridische arsenaal om haar wil af te dwingen…?’. Antwoord van Cahn: ‘Dat is een deel van mijn ongerustheid’.

Cahn: ‘De hele antiterrorismewetgeving – kijk ook naar de affaire Tarnac – is een open deur geworden voor alle soorten uitvoeringen. (…) Voor het eerst in de geschiedenis van de Republiek heeft men het recht zo gevormd dat het een autoritair regime toestaat zich te ontdoen van zijn tegenstanders zonder de wet te hoeven veranderen’.

Duidelijk dus. Om te zien hoe dat in de praktijk werkt, hoeft men niet terug te kijken naar de oude USSR onder Stalin. In het moderne, neoliberaal-kapitalistische Rusland gaat het onder Poetin precies zo (Le Monde van 9 september 2016) – als Olivier Cahn in het vraaggesprek aangaande Frankrijk voorspelt. Staat hier echt los van, zo vraag ik me af, dat de Amerikaanse presidentskandidaat Trump Poetin voor een betere leider houdt dan Obama? En zou het juridisch in Nederland anders liggen dan in het huidige Frankrijk? Ziet het autoritaire type leider niet graag dat een kind de volgende keuze maakt?

veiligheid-fr

Men heeft ze zoals men ze opvoedt

Soldaat: ‘Verkies je je vader of je moeder?’    Kind: ‘Ik verkies veiligheid’.

[ThH]

SINÉ MENSUEL, nummer 56, september 2016, 32 blz., prijs 5,50 euro.

[Beeldmateriaal ontleend aan het besproken nummer van Siné Mensuel.]

Advertentie
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: