Spring naar inhoud

Pacifistisch Tribunaal Franse Generaals 1914-1918

30/09/2016

lauwe-oorlog

Twee jaar geleden (april 2014) vond er in Limoges (Frankrijk) een eindzitting plaats van het pacifistische tribunaal tegen 16 Franse generaals uit de Eerste Wereldoorlog (postuum). Het Tribunaal was georganiseerd door de Union pacifiste de France, de Franse sectie van de War Resisters’ International en met de Duitse partnerorganisatie DFG-VK plus in samenwerking met het Centre international de recherche sur l’anarchisme in Limousin (CIRA-Limousin). Het Tribunaal kwam samen in een passend pand, het ‘Maison du peuple’ (het Volkshuis).

Scènes van de Lauwe Oorlog

lauwe-oorlogMenselijke corridor

(Cartoon: Willem, in: Charlie Hebdo nr. 1262)

Het moge duidelijk zijn dat de zitting van het Tribunaal een symbolische handeling was, waarbij de generaals de verpersoonlijking van de oorlog vormden. Zij stuurden honderdduizenden mensen, zelfs naar militaire criteria gerekend, zinloos de dood in. Daaronder valt bijvoorbeeld een stormloop die 130 000 doden kostte in vijf uur tijd. Maar wat voor het houden van het Tribunaal meespeelde, was een nog steeds actueel gevecht van nu levende familieleden: de rehabilitatie van de meer dan twee duizend gevallen van standrechtelijk doodschieten van eigen mensen, tussen 1914-1918. Het betrof hier opdrachten (direct en indirect) van Franse generaals om mensen, die weigerden naar het slachtveld gestuurd te worden, ter voorbeeld stelling en zonder nader onderzoek te executeren.

Aan het Tribunaal 2014 is in de pers nauwelijks aandacht besteed. Weinig spectaculair. Om het niet te vergeten heeft het Deutsche Friedensgesellschaft, afdeling Hessen, er een verslag van gemaakt en dat op Internet gezet. Aan het verslag is ook een aantal foto’s toegevoegd. Voor het verslag, klik HIER.

ThH

Advertentie
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: