Spring naar inhoud

Nationaal Arbeid-Secretariaat (NAS) 1893-1940

13/10/2016
tags:
Over het NAS is een dissertatie (851 pag.) verschenen bij AUP verschenen. De auteurs kunnen een beperkt aantal exemplaren tegen een gereduceerde prijs aanbieden, maar ‘op=op’. De winkelprijs is € 79,95, via hen is die gereduceerd tot € 49,95 (incl. verzendkosten). [ThH]

voorkant-nas

De eerste vakcentrale van Nederland

Dit boek gaat over de bijna vijftigjarige geschiedenis van het Nationaal Arbeid-Secretariaat (NAS), de eerste vakcentrale van Nederland. Om de gebeurtenissen tussen 1893 en 1940 nauwgezet te analyseren is uitvoerig onderzoek gedaan naar niet of nauwelijks eerder geraadpleegde bronnen van de vroege vakbeweging. Het NAS was een belangenorganisatie, maar maakte ook deel uit van een protestbeweging tegen het kapitalisme en de staat. Dit zorgde voor de nodige dynamiek. Het NAS wilde zijn onafhankelijkheid bewaren tegenover de bemoeienis uit socialistische, anarchistische of communistische hoek, maar kwam met regelmaat in dit politieke vaarwater terecht.

Aandacht krijgt ook de invloed van geestverwante buitenlandse vakorganisaties en politieke bewegingen op het NAS. Een voorbeeld voor het NAS was de Franse Confédération Générale du Travail (CGT), waarin het syndicalisme tot ontwikkeling kwam. Directe actie en het streven naar een revolutionaire omwenteling werden onlosmakelijk met elkaar verbonden.

De oorlog maakt een einde aan het NAS. Na de oorlog liet het gedachtegoed van het NAS nog sporen na in de Eenheidsvakcentrale (EVC) en het Onafhankelijk Verbond van Bedrijfsorganisaties (OVB). Maar in Nederland kwam geen andere vakcentrale meer van de grond, die zo’n lange periode de strijd voor materiële verbeteringen combineerde met het streven naar een maatschappelijke omwenteling.

Piet Hoekman en Jannes Houkes

Wie een exemplaar wil bestellen, mailt naar keuze: p.h.hoekman@pl.hanze.nl of j.houkes@pl.hanze.nl

Na overmaking van € 49,95 op bankrekening  NL50INGB 0700789103  t.n.v. p.h.hoekman en j.houkes, sturen zij het boek z.s.m. op.

Advertentie
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: