Spring naar inhoud

Oliegeld, Criminele Destructie, Juridische Strijd. De Grote Verwarring

20/10/2016

SinéMensuel

Het nieuwe nummer van Siné Mensuel (57, oktober 2016) gaat er weer tegen aan…Tegen aan wat? Het laat zich raden. Tegen onrecht velen aangedaan door weinigen – die op jacht zijn naar geld, meer geld om hun winstnemingen onder te brengen in belastingparadijzen. Tegen keuzen die in feite geen keuzen zijn, bijvoorbeeld als je verkiezingskluchten langs ziet komen: in Frankrijk (kiezen tussen Sarkozy en Le Pen?). Maar laten we Nederland niet uitvlakken (kiezen tussen openlijke bedriegers Samsom en Rutte?) en vlak ook de Verenigde Staten niet uit (kiezen tussen een gevaarlijke en een enge figuur?). In die kluchten wordt de keuze teruggebracht tot kiezen voor het minste kwade – wat niet te min het ‘kwaad’ blijft. De voorkant van Siné Mensuel tekent de situatie uit:

Zij beschermen ons, zeggen zij…

voorkant-sine57

Slikken en kop houden!

Schenkingen en juridische strijd

Siné Mensuel besteedt in het nummer op verschillende wijze aandacht aan hoe het grootkapitaal door de staat wordt gespekt, dan wel hoe dat grootkapitaal bevolkingen uitzuigt en laat doodbloeden. Zo gaat Siné in op hetgeen in Salon-de-Provence zich een aantal jaren geleden voltrok. In dat Franse plaatsje moesten twee winkeliers het veld ruimen voor de uitbreidingsactiviteiten van enkele grootkapitalisten (de supermarkten Intermarché, Leclerc, Carrefour, naast Ikea…).

Ten behoeve van een uitbreiding van vestigingen van meer dan 1000 m2 zijn die vestigingen verplicht aan een departementale commissie (CDAC) om toestemming te vragen. Omdat die toestemming er niet is, gaan de twee verwijderde winkeliers verhaal zoeken. Zij winnen, maar er gebeurt verder niets. Een nationale commissie voor hetzelfde soort zaken (CNAC) reguleert de situatie. Tot in 2011 een artikel in de pers verschijnt waarin gewag wordt gemaakt van het schandaal dat speelt. Een nationale fraude instantie (DGCCRF) constateert, dat de diverse grootkapitalisten inderdaad zonder autorisatie grond bezetten. Op overtreding van de geldende regels staat per dag / per 1 m2 1500 euro boete. Die is nimmer opgelegd en dus ook niet geïnd. Doorgerekend vanaf 1988 tot heden komt dit opgeteld erop neer, dat de staat 518 miljard euro heeft laten lopen.

Siné heeft vervolgens met de DGCCRF contact opgenomen. De instantie bezwoer dat aan de affaire wordt gewerkt. De twee winkeliers zetten hun actie voort. De volgende stap is dat zij de staat voor de rechter gaan dagen omdat die nalatig is. Wordt vervolgd.

Weer meer armen in Frankrijk

meer-armen

…‘en weer meer miljonairs! Dat is een punt wat we gemeen hebben!’

Gelet op het voorgaande onderwerp is de kans aanzienlijk, dat het de reden van Siné Mensuel is geweest om de Franse advocaat William Bourdon voor het maandelijkse vraaggesprek te strikken. Bourdon (kantoorhoudend in Parijs) houdt zich met het strafrecht bezig en heeft zich gespecialiseerd in het bijzonder met de verdediging van slachtoffers van de mondialisering en misdaden tegen de mensheid. Al vanaf de jaren 1980 richt hij zich op zaken die de schending van de rechten van de mens betreffen. In 2001 zette hij de associatie ‘Sherpa’ op waarvan het doel is ‘het verdedigen van slachtoffers (bevolkingsgroepen) van misdaden gepleegd door economische instellingen (economische misdrijven)’, zoals door de, in het vraaggesprek besproken, oliemaatschappij Total in Birma.

Het is te veel om op te noemen wat grote groepen mensen in de wereld door dictators en multinationals wordt aangedaan. Bourdon is zich in dit type onrecht gaan verdiepen, omdat hij meende dat het recht een gereedschapstuk en een instrument is voor verandering. Ja, op hem wordt met intimidatie ingewerkt – is zijn antwoord op een vraag; en dan weet je dat je in het hart zit van bijvoorbeeld een grote internationale corruptiezaak…’.  Onwillekeurig moet ik dan denken aan de ‘nette’ schurken van de ‘heilige’ bovenwereld die voor corruptie verstrengeld is met de onderwereld…

Barroso, een zeer christelijke geest

barroso

‘Onze vijand is de financiële wereld…’   ‘Hebt uw vijanden lief’ (Matheus 5: 44).

Zaken genoeg voor Bourdon, dat blijkt wel uit een ander onderwerp in Siné Mensuel. Volgens schattingen van Interpol is tussen de 20 à 40 % van het hout dat in Europa wordt geïmporteerd van illegale origine. Dit gaat een ecologische en politieke catastrofe opleveren, met name in Afrika en Azië – om het maar niet te hebben over het Amazone gebied. COP21 (wereldklimaatconferentie, december 2015) zou zich mede richten op het voorkomen van ontbossing. In afwachting van effectieve maatregelen gaan slopers door met een ontbossing van een berekende hoeveelheid van 1350 m2 bomen per…seconde. Dat kan alleen maar lonend zijn als er sprake is van georganiseerde misdaad in een kartelvorm van onder- en bovenwereld.

Presidentieel

In de USA loopt de verkiezing van een nieuwe president in zijn eindfase. In Frankrijk duurt de strijd nog een aantal maanden. Eerst moeten de ‘echte’ kandidaten bekend worden. Voor rechts denkt Sarkozy een kans te maken, maar er zijn in zijn partij nogal wat mededingers. Sarkozy wordt op dit moment met een aantal strafrechtelijke affaires in verband gebracht. Als president zou hij daar wellicht een veto over kunnen uitspreken (of wetgeving aanpassen) om Justitie van zijn lijf te houden.

sarko1

‘Waar dient de presidentsverkiezing uiteindelijk …voor?’ ‘Je wilt zeggen, afgezien van ontsnappen aan Justitie?’

Andere onderwerpen

Er is uiteraard een groot aantal andere onderwerpen dat aan de orde komt: Trump, Hollande, Assad (Syrië), Tunesië, Griekenland…plus zijn er de rubrieken en strips. Grote verwarring, kan je ook zeggen.

verwarring

Een klootzak had tegen Mozart gezegd: ‘Het is goed, maar het heeft te veel noten’. ‘Dit is ook goed, maar het heeft te veel haar’. ‘En ik ben geen klootzak’.

[ThH]

SINÉ MENSUEL nr. 57, oktober 2016, 32 blz., prijs 5,50 euro.

[Beeldmateriaal overgenomen uit het besproken nummer van Siné Mensuel.]

Advertentie
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: