Spring naar inhoud

De Fachosfeer Of Hoe Extreem Rechts De Slag Op Het Net Verovert

22/10/2016

fachosfeer

Twee Franse journalisten van linkse signatuur, Dominique Albertini (politicoloog) en David Doucet (historicus), hebben onlangs de resultaten gepubliceerd van twee jaar onderzoek door hen naar het relatieve succes van extreem rechts op Internet. Het was hen te doen om het parcours, de ideeën, de netwerken te begrijpen van extreemrechtse activisten met hun sites en blogs. Het boek richt zich geheel op de Franse situatie. De auteurs leggen de methodes van de leidende figuren bloot in dit segment van de sociale media. Het is getiteld La Fachosphère, Comment l’extrême droit remporte la bataille du Net (uitgekomen in september 2016 bij Flammarion, Parijs).

voorkant-fachosf

Neen, geen stratosfeer dus hoewel het in de lucht zit, maar fachosfeer, waarin ook mensen met hun netwerken opereren, die buiten Frankrijk bekend zijn, zoals extreemrechtse Franse auteurs Alain Soral, Eric Zemmour en de komiek Dieudonné. Wat het onderzoek van de beide auteurs aangaat zijn zij niet erg optimistisch: ‘Wat te lezen is op hun sites en blogs is ten diepste ingegeven door angst voor ‘de ander’ en dat is terrein aan het winnen op het vlak van de ideeënstrijd’, verzekeren zij. Via het Net en hun ‘gramscisme van rechts’ gaat het om een culturele strijd, die extreemrecht aan het voeren is [‘gramscisme’ verwijst naar Antonio Gramsci (1891-1937), Italiaanse neomarxist die zich ondermeer nadrukkelijk bezighield met socialisme en cultuur].

Geconstateerd wordt (like-jes tellen) dat activisten van het ‘Front national’ de verschillende sites regelmatig bezoeken. Die sites presenteren zich als mediasites, die langs drie lijnen ‘desinformeren’: onveiligheid, immigratie en islam. De officiële mediasites (overigens geen garantie dat daar geen desinformatie plaatsvindt) staan onder grote druk van die extreemrechtse sites, zo is in diverse besprekingen die ik van het boek las aan de orde. Ik heb het boek zelf nog niet kunnen lezen, maar ik kwam naast andere ook een bespreking ervan tegen in het Franse weekblad Charlie Hebdo (nr. 1265, 19 oktober 2016). Daaraan ontleen ik ter lering het volgende.

Met fachosfeer verwijzen de auteurs naar de sites en blogs die zich met onderwerpen als anti-vreemdelingen, anti-islam, ‘identiteit’ enzovoort bezighouden. Zij trekken, in ieder geval in Frankrijk, onnoemelijk veel volgers. Albertini en Doucet waren benieuwd waarom extreemrechts de slag op het Web wint van links. Zij menen dat links twee ‘handicaps’ heeft. In de eerste plaats is links gehecht aan propaganda van het geschreven en gepubliceerde woord: vlugschriften, manifesten, petities, programma’s, dikke theoretische geschriften, die alleen de reeds overtuigden raken. De massa en de jeugd willen echter snel verteerbare stof, geformuleerd in alledaagse taal en steeds weer herhaalbaar. Dat trekt.

De tweede handicap is dat links op de rationele en pedagogische toer gaat om de geesten wakker te krijgen. Links construeert argumenten als in een cursus, waar de toehoorders gedisciplineerd zijn en iets willen leren. Extreem rechts zit wat de presentatie van zienswijzen aangaat op een heel andere lijn. Het wil gevoelens raken door op emoties in te spelen. Analyse? ‘Zo min mogelijk analyse!’, antwoordde een van de extreemrechtse kopstukken de journalisten. De bijgaande cartoon in Charlie Hebdo bij de bespreking tekent de fachosfeer:

fachosfeer

Thom Holterman

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: