Spring naar inhoud

Hoe Omstandigheden Een Anarchist Maken

26/10/2016

Bloemen

‘Waarom mogen leden van het parlement in het ‘House of Commons’ elkaar geen leugenaar noemen, als iedereen toch weet dat dit een eerste vereiste is van hun job?’, zo vraagt Laurens Otter retorisch, want zijn antwoord luidt: ‘De vraag beantwoordt zichzelf: een MP is het niet toegestaan een ander MP leugenaar te noemen omdat hij daardoor de waarheid vertelt en daarmee indruist tegen de parlementaire etiquette’ (The Guardian, query).

Ik kende deze oude Engelse activist en anarchist Laurens Otter (86) niet van naam. Tot dat mijn aloude Nederlandse libertaire kameraad Bas Moreel mij onlangs enige informatie over Otter toestuurde. Die blijkt zijn herinneringen aan het papier te hebben toevertrouwd onder de titel The Accidental Making Of An Anarchist,. Dat vertaalde ik met ‘Hoe omstandigheden een anarchist maken’. Hier onderstaand een biografietje van hem dat ik uit enkele korte teksten op verschillende Engels sites samenstelde. Zijn herinneringen als activist zijn nu vrij van internet te downloaden. [ThH]

laurens

Laurens Otter

Levenlang activist en anarchist

Laurens werd geboren in 1930 en zijn radicale politieke ontwikkeling verloopt in de nasleep van WO2 en het gebruik van de A-bom op Hiroshima en Nagasaki. Hij is prominent aanwezig in de Ban-de-Bom beweging in Groot-Brittannië in de late jaren 1950 en vroege jaren 1960. Sterker nog, hij was een strateeg en theoreticus van het ‘Committee of 100’ en de ‘Polaris Actie’[ zie voor Nederland: ‘Comité voor de Vrede’]. Daarbij was hij gedurende het grootste deel van zijn leven een beoefenaar van anarchistische geweldloosheid , wat hij spreekwoordelijk met de paplepel heeft ingekregen. ‘Mijn ouders kenden Gandhi in India – mijn moeder had voor het eerst met hem contact opgenomen toen ze in Zuid-Afrika was. Gebruikelijk vastten zij wanneer hij dat deed en mijn oudere broer en ik (in mijn geval vanaf de leeftijd van vier jaar) namen deel aan dat gebruik voor een dag of twee als Gandhi met vasten begon’. Laurens Otter is ook levenslang een christen geweest, iets dat niet altijd in anarchistische kringen werd gewaardeerd.

In de loop der jaren geeft Otter er blijk van een wonderbaarlijke, kleine uitgever te zijn. Hij heeft een aantal essays op zijn naam staan; ook heeft dichtbundels gepubliceerd. Nu is hij door vrienden over gehaald zijn memoires te schrijven over zijn vroegere leven en de ontwikkeling van zijn ideeën en overtuigingen. Het is een fascinerend en, in veel opzichten, ongewoon verhaal dat het verdient om breder bekend worden, vooral bij de nieuwe generatie van activisten die nu opgroeit in de vroege jaren van de 21e eeuw. Zijn ‘Herinneringen’ bieden een schat aan specifieke details en een glimp van de bewegingen, die gevestigde instellingen over de hele wereld uitdaagden.

Bloemen

The Otter Memoir

Martin Bashforth die ‘The Otter Memoir’ redigeerde over Laurens: ‘Hij behoort tot een generatie die, hoewel ze het niet op dat moment wisten, de basis heeft gelegd voor de Nieuw Links beweging in de jaren 1960 en verder. Laurens was een van voortrekkers van de activisten uit die generatie – een van de mensen die de praktische impuls gaf aan de beweging. Ze creëerden organisaties, bewegingen en publicaties waaraan degenen onder ons, die zijn geboren na de Tweede Wereldoorlog, zich weer spiegelden voor onze reactie op de wereld om ons heen. In het bijzonder tijdens de late jaren 1950 en vroege jaren 1960 was hun gebruik van geweldloze burgerlijke ongehoorzaamheid een inspiratie, zelfs voor degenen onder ons te timide voor deze tactiek… De ‘Memoir’ in de huidige vorm vat de cultuur op de linkerflank sinds haar oprichting in 1945 bewonderenswaardig samen. Die verdient te worden gekend door de huidige dissidente generatie. Ze hebben ze nodig om hun voorouders te eren en van hen te leren’.

Hoewel erin geslaagd is om een paar exemplaren van de memoires af te drukken, is in het belang van een ruimere verspreiding besloten om een PDF-versie van het materiaal te maken en deze beschikbaar te stellen als gratis download onder de titel The Accidental Making of An Anarchist.

Het enige wat wordt gevraagd, is respect te hebben voor de auteursrechten op dit document van Laurens Otter en zijn familie; je mag ze vrijelijk citeren in de geest van de Creative Commons Attribution-Non-Commercial 4.0 International. De download, alles in het Engels, is te vinden op de site The Old Red Fogey.

[vertaling thh]

Advertentie
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: