Spring naar inhoud

Vrijheid Voor Elke Seksuele Geaardheid

01/11/2016
tags:

moraal

Wat mensen bezielt om te fulmineren en erger tegen mensen met een andere seksuele geaardheid dan de heteroseksuele, begrijp ik niet. Ik ben dan ook geen psychiater, psycho- of sociopatholoog. En let op, vrijheid is geen vrijbrief voor schadelijk handelen en onder dwang laten handelen. Maar verstandige mensen hadden dat al begrepen. Het nieuwe nummer van het Franse anarchistische maandblad Le Monde libertaire (nr. 1782) heeft aan de kwestie van de seksuele geaardheden een dossier gewijd onder de titel ‘No Gender, No master!’. Het nummer wordt evenwel geopend met een beschouwing over de nieuwe Franse arbeidswetgeving onder de titel ‘Na de straat?’, geschreven door de anarchosyndicalist Guillaume Goutte. Het gaat er nu om te voorkomen dat de wet in de bedrijven binnenkomt, aldus Goutte.

 

voorkant-ml_1782

 

No Gender, No Master!

Nestor Potkine gaat in het dossier voorop met een korte historische schets over homoseksualiteit vanaf de oude Grieken. Dan volgt een vraaggesprek met iemand (Harvey Tronti) over anarcho-queer activisme. Verder is er een artikel te vinden over lesbiennes die zich ‘clandestien’ voelen; daarna wordt de homocultuur onder het Franco regime beschreven.

Wat de actualiteit aangaat, komt men een beschrijving tegen van de activiteiten van ‘Act Up-Paris’. Dit is een activistische associatie die strijd tegen aids; ze is opgericht in 1989 vanuit homoseksuele kringen en opgezet naar Amerikaans model. Ze strijdt voor aandacht voor en effectief handelen in het kader van met seksualiteit (van welke aard en omstandigheid ook) samenhangende ziekten.

Het redactioneel van dit nummer merkt op dat zij het woord aan de mensen wilde geven die vanwege hun seksuele geaardheid te lijden hebben van het morele, psychologische en fysieke geweld. Dat is goed, maar een beetje mager. Je zou mogen verwachten dat dit alles in een meer theoretisch kader gezet zou zijn wat de lui bezielt, die dat geweld plegen, zodat een gerichter offensief daar tegenover is te stellen. Een gemiste kans dus.

Libertaire archipel

In dit nummer treft men ook een vraaggesprek aan met iemand van ‘Nature et Progrès’ over biologische land- en tuinbouw. Die club strijdt ondermeer onder de slogan ‘Bio voor iedereen – niet alleen voor de rijken”. In de sector ‘filosofie’ komt men een stuk tegen over de moraal van Donald Trump. Heeft die man er een? Als ik het goed begrijp neen, maar alles is relatief, ook de moraal…

moraal

Moraal…  …dat is een relatief begrip.

Uit dit nummer van Le Monde libertaire maak ik ook op dat de Anarchistische Federaties hun 10de internationale congres hebben gehouden in Frankfurt (Duitsland, augustus 2016). Het congres is bezocht door een honderdtal vertegenwoordigers van diverse anarchistische organisaties uit verschillende delen van de wereld. Er zijn debatten en werkgroepen gehouden over uiteenlopende onderwerpen – de migratieproblematiek natuurlijk, maar ook bijvoorbeeld Rojava (Syrisch Koerdistan). De Vrije Bond was erbij dus zal er vermoedelijk over te lezen zijn in ‘Buiten de Orde’. Verder treft men aan de gebruikelijke rubrieken over boeken en films die aandacht van anarchisten mogen verwachten.

Het nummer gaat vergezeld van een ‘speciaal nummer’ (november 2016; 4 blz., vrije prijs). Daarin zijn opgenomen twee teksten over Turkije, de ene getiteld ‘Gemiste staatsgreep, geslaagde repressie’, de andere ‘En nu?’ (de Turkse president Erdogan is aan zet, wat niet zonder kritiek blijft). Tevens is er een bijdrage opgenomen die over Brazilië gaat en het afzetten van president Rousseff. Wat dit bijzondere nummer heeft bij te dragen aan opwekken van aandacht voor het anarchisme – als dat al het doel was – ontgaat mij…

[ThH]

LE MONDE Libertaire (nr. 1782, 15 oktober-15 november 2016), 67 blz., prijs 5 euro.

[Beeldmateriaal ontleend aan het besproken nummer van Le Monde libertaire.]

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: