Skip to content

Onveiligheid: Privacy, Kerncentrales, Gevangenissen

16/11/2016

SinéMensuel

Ook zonder Trump was de wereld al onveilig. Het nieuwe nummer van Siné Mensuel voorziet in drie items daarvoor die op ‘insécurité’ (onveiligheid) slaan: (1) agenten de straat op (zij zijn boos, zij demonstreren), (2) er wordt gas uit grondlagen vrijgemaakt, zonder expliciete toestemming (methode schaliegas; methode maffia) en (3) Google en Facebook weten je te pakken te nemen. Veiligheid (sécurité) is daarmee een slag in de lucht? De voorkant van het nummer wijst in dat verband op de voorverkiezingen van de presidentskandidaten in Frankrijk waar er met ‘veiligheid’ wordt gezwaaid.

voorkant-sine58

 

Zij weten alles van ons

De GAFA (Google, Apple, Facebook, Amazon) weet, door combineren van gegevens, alles van ons. Alle voorkeuren waarvan we op Internet via GAFA uitdrukking geven, worden verbonden tot advertentiemateriaal en verkocht aan bedrijven die publiciteitsgelden te besteden hebben. Machines versleutelen ons gedrag tot statistische waarschijnlijkheid, zodat daarop de marktwerking is los te laten. Aan het woord daarover is, in het maandelijkse vraaggesprek met Siné Mensuel, Tristan Nitot. Die is geen tegenstander van nieuwe technologieën. Integendeel.

Hij is ondermeer de oprichter van Mozilla Europe, dat weer aan de oorsprong staat van de vrije zoekmachine Firefox. Zijn waarschuwende woorden wegen daardoor zwaarder dan van menig ander. Zo legt hij uit dat als je weet dat je ‘gevolgd’ wordt, je geneigd zal zijn tot autocensuur…

autocensuur043

‘Oké, Oké! Ik sluit af!!

Kerncentrales

Uit een bijdrage over kerncentrales is op te maken, dat er nog wat onopgeloste problemen zijn, hoe het – als…dan – tot sabotagedaden kon komen bij de noorderburen (België) van Frankrijk is een heikele kwestie. Het lijkt erop dat Frankrijk dat probleem niet zo ziet. De minister van Ecologie, Duurzame Ontwikkeling en Energie constateert met genoegen dat er 100 000 elektrische auto’s zijn verkocht. Dus oppert zij opgelucht, dat ‘we op slag:

kerncentrales044

…verplicht zullen zijn nieuwe kerncentrales te bouwen!’

Vrome wens

wens045

‘Lieve here Jezus, maak dat meneer de pastoor niet verliefd op me wordt’.

 

Overvolle gevangenissen in Frankrijk

In plaats van met zijn tweeën in één cel, komt het in Frankrijk kennelijk voor dat men er met zijn vijven in moet verblijven.

gevangenis046Wij zijn vol

Frankrijk ongehoorzaam?

De politieke situatie in Frankrijk heeft een hoge graad van desillusie bereikt. In de socialistische partij (SP) van Hollande, is ook meer en meer oppositie te onderkennen. Die partij heeft zichzelf weggevaagd, opgeblazen.

ps-links047

‘U bent van links?? Wauw! Ik wist zelfs niet dat dit bestond!…’

[ThH]

SINÉ MENSUEL, nr. 58, 36 blz., prijs 5,50 euro.

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: