Skip to content

Veganisme, Voer Voor Anarchisten?

07/12/2016

as-196-057

Er zijn weinig onderwerpen waarover meer verhitte debatten gevoerd worden en waarover zulke uiteenlopende ideeën bestaan als over voeding. Dat komt natuurlijk omdat eten een van de basisbehoeften van de mens is. Ook onder anarchisten heerst verschil van mening over voeding, veel van hen zijn min of meer vegetariër, meer en meer zijn anarchisten ook veganist. Er zijn er ook die dat niet zijn. Het nieuwe nummer van ‘de AS’ bespreekt de verschillende gedachten erover. Veganisme, voer voor anarchisten?

Veganisme

Het nummer gaat in op de morele kant van veganisme, maar ook op de kant wat het al dan niet met (fysieke) ‘gezondheid’ van de mens van doen heeft. Maar waar komt het denken en handelen in historische zin vandaan? Hoe heeft het zich in de loop van decennia ontwikkeld? Welke debatten zijn er gevoerd over dit onderwerp. Het krijgt allemaal zijn aandacht.

as-196-057

Rymke Wiersma schrijft een deel van de geschiedenis van het veganisme, wat zij als achtergrond gebruikt om te vertellen hoe zij veganiste is geworden (‘Veganarchia, SI, SI!’). Arie Hazekamp vertelt in zijn bijdrage ‘Waarom ik geen veganist ben’. Weia Reinboud besteedt aandacht aan ‘Veganisme en moraal’. Onder de veganisten blijkt ook een uitsluitende bananeneter te zitten. Martin Smit wijst daarbij op André Lorulot, een Franse anarchist uit de kringen rond de bende van Bonnot. De gezondheidsafweging komt bij Jaap van der Laan aan de orde. Hij gaat ook in op de parallel van het vegetarisme van vroeger naar het heden. Een zeer gevarieerd nummer dus waaraan COWSPIRACY niet ontbreekt (door Rymke Wiersma).

Het nummer kent uiteraard ook zijn gebruikelijke rubrieken en boekbesprekingen.

Rivista A

Tegelijk met het uitkomen van ‘de AS 196’ verscheen ook het Italiaanse maandblad ‘Rivista Anarchica 412’. Een deel ervan gaat over…eten (niet over vegetarisme of veganisme). Het gaat over waar ook in ‘de AS 196’ op wordt gewezen, dat eten een sociale functie vervult. Dat is waar Rivista A aandacht voor heeft met een uitgebreid verslag over ‘de keuken van de liefde’, de ‘volkskeuken’. In mijn vertaling van het Italiaans op de voorkant kom ik niet verder dan: ‘Als je slecht kan denken, is dat omdat je slecht gegeten hebt’. [ThH]

a412

DE AS 196, (herfst/winter 2016), 64 blz., prijs 6,50 euro (aanschaf van het nummer in bij de kritische boekhandel of bestellen; zie de site van ‘de AS’).

RIVISTA ANARCHICA 412, (december 2016 – januari 2017), 130 blz., prijs 4,00 euro (in Italië) (aanschaf van het nummer bij Fort van Sjakoo, Amsterdam; zie de site van het Fort).

Advertenties
One Comment leave one →
  1. Lydia permalink
    07/12/2016 11:27

    Vrijwel helemaal vegetarisch inmiddels. Veganist? Duurt nog een tijdje, denk ik. Ik ben een HSP en denk daardoor anders dan ‘normale’ mensen. Geeft me ook de gelegenheid om ietwat non-conformistisch te zijn in doen en laten en vooral ook om niet braaf volgzaam mee te rennen met de mensen die de geijkte politiek volgen. Ik ben SP-er. Plus actief ook nog, omdat ik bestuurslid van een huurdersvereniging ben. Tegenwoordig moet je wel non conformistisch zijn, omdat je vol ingaat tegen de VVD plannen. Overigens is dat dringend noodzakelijk, omdat mensen met lage inkomens anders straks niet eens meer kunnen wonen, ondanks de Grondwet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: