Spring naar inhoud

Gemankeerde Politici En Ecologie. Stakingen Als Enige Remedie

11/01/2017

SinéMensuel

Na een klote jaar alsnog de beste wensen voor 2017 toegewenst door Siné Mensuel:

voorkant-sine60

Ecologie

Om dit jaar te beginnen zal er nauwelijks door Siné Mensuel aandacht worden besteed aan de groteske vertoningen van politici, die verkiezingscampagnes voeren. Tijdens die maanden zal Siné een aantal zaken behandelen die er voor onze maatschappijen toedoen. Zo is de ecologische urgentie in de Franse presidentiele verkiezingsstrijd onzichtbaar. Daarom nu het onderwerp: ecologie!

Gekeken wordt in dit nummer naar het buitenland en wel met drie voorbeelden: (1) Costa Rica – de les van een klein land, (2) de Zweedse stad Malmö – de opkomst van de ecologie en (3) het Spaanse dorp Marinaleda – de aarde is van ons allemaal (zie over dit dorp de site DeWereldMorgen.be).

vegetaliseerd077

‘Hé…heb je gezien dat onze buurman zich heeft laten vegetaliseren?’

Waarom is Frankrijk op dit punt geblokkeerd, zo vraagt Siné zich af. Verschillende elementen van het antwoord slaan ook op Nederland. Ik kies er twee. Het eerste is dat er een basaal taalkundig probleem speelt: als men over ‘vernieuwbaar’ (renouvable) spreekt, denkt een volksvertegenwoordiger (m/v) aan ‘duurzaamheid’, ja die van zijn of haar zetel. Het gaat dus om gemankeerde politici. Dit vraag om verheldering omtrent het technisch denken. De volksvertegenwoordiger richt zich op het elimineren van alles dat niet bijdraagt aan het resultaat dat hij of zij wil bereiken. Zo wordt het klimaat als een technische kwestie opgevat – het is alleen een uitstootprobleem van gas dat de aarde opwarmt. Neen, het is niet de manier van leven en produceren. Daarom zal kernenergie het probleem oplossen…

Een tweede element vormt de sociologie van de politieke kaste: ze loopt over van ver-doorgeleerden, (hoge) functionarissen, vrije beroepen en rijken (althans in Frankrijk). Door wie worden de 20% arbeiders vertegenwoordigd? En de 28% werkzaam in de dienstverlening? En de 6,5% kleine zelfstandigen en winkeliers? Door bijna niemand. Het is dus praktisch onmogelijk dat de aspiraties en de oplossing gedragen door 54,5% van de bevolking zich kunnen laten horen in de top van de staat. […] En dan slaat men alarm over het stijgen van het populisme!

Mélenchon geeft het woord aan het volk

melenchon078

‘IK ben het volk!’

Stakingen

Het maandelijkse vraaggesprek wordt gevoerd met de Frans politicoloog Jean-Marie Pernot, onderzoeker bij het Instituut voor economisch en sociaal onderzoek (Ires) en vakbewegingsspecialist. De uitdagingen aan het adres van de vakbonden zijn enorm, signaleert hij – maar het is moeilijk antwoorden te vinden aangepast aan de nieuwe situatie, erkent hij. Alleen stakingen kunnen regeringen doen buigen – maar daarvoor zal de organisatiegraad in bedrijven en elders groter moeten zijn, oppert hij. Impasse dus.

wekradio079

‘En elk nieuw lid krijgt een wekkerradio aangeboden’.    ‘Om op tijd op het werk te zijn?’.

Mix & Remix is niet meer

Opnieuw is een oude rot van een cartoonist heengegaan, Mix & Remix. Hij wordt geëerd met twee pagina’s van zijn cartoons in Siné Mensuel. Je herkent ze zo: enkelvoudige scherpe omlijning waarbij figuurtjes steeds met een enorme neus:

olieplek076

‘…De plek is perfect…’ ‘…er zit olie onder de grond…’ ‘…en een dictator erboven!…’.

En verder? Veelmeer onderwerpen dan waarop ik hier wees + de gebruikelijke rubrieken en strips.

[ThH]

SINÉ MENSUEL nr. 60, januari 2017, 32 blz., prijs 5,50 euro.

[Beeldmateriaal overgenomen uit het besproken nummer van Siné Mensuel.]

Advertentie
One Comment leave one →
  1. Lydia permalink
    12/01/2017 09:41

    Gezond en gelukkig 2017, Thom. Mooi stukje weer, Heb de link op Twitter geplaatst.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: