Spring naar inhoud

Enrico Baj (1924-2003): Spel Als Protest

02/04/2017

Enrico Baj is een Italiaanse, anarchistische beeldende kunstenaar van wie vanaf begin februari dit jaar in het Cobra museum voor moderne kunst (te Amstelveen) zo’n 100 werken zijn tentoongesteld uit zijn periode jaren 1950-1970. De aanleiding van de tentoonstelling, zo is in Buiten de Orde (nr. 4, 2016) te lezen, vormt het speelse en maatschappijkritische werk van Baj, daarom heet deze tentoonstelling ‘Play as protest’. Dat heeft ook heden nog veel relevantie en duidelijk is er de visuele verwantschap van zijn werk met Cobra. De tentoonstelling loopt tot 14 mei 2017. De reden om aan deze tentoonstelling aandacht te besteden, hangt samen met het feit dat de Vrije Bond in samenwerking met de gastcurator Carrie Pilto de anarchistische kant en het perspectief van Enrico Baj gaat belichten op zondag 23 april 2017 met een ‘Kunst-Anarchistische Dag’.

BAJeenkomst

Het doel van de ‘Kunst-Anarchistische Dag’ is om de anarchistische vrije geest van Enrico Baj te vieren en die te laten inspireren. De Vrije Bond beschrijft deze dag als volgt:

‘Naast zijn kunststukken als de ‘Begrafenis van de anarchist Pinelli’, de ‘Generaals’ (gemaakt uit artikelen die hij had gevonden), de kunststroming ‘Arte nucleaire’ en zijn ‘Robots’, stond Enrico Baj ook bekend om zijn gulle donatie die de bouw van de CIRA, anarchistisch archief in Lausanne, mogelijk heeft gemaakt. Enrico Baj vond zich vaak op gespannen voet met het militarisme van het tijdperk (hij verliet Italië tijdens de Tweede Wereldoorlog om de dienstplicht te vermijden). Vaak botste hij met de politieke en militaire leiding van Italië en vertoonde vaak een obsessie met de nucleaire oorlog. Zijn kunst richt zich door middel van provocatie tegen het fascisme, totalitaire systemen, de macht van de heersende klasse en de potentiële vernietiging van de leefomgeving (de toen nieuwe nucleaire dreiging). Iets waar wij als Vrije Bond ons in kunnen vinden.

Wanneer het kapitalisme met zijn relatie tot werk leidt tot vervreemding en verveling in plaats van het leven te vieren, laten we ons dan bezighouden met werken en kunst als spontane activiteit. Laten we, net als kinderen en kunstenaar, zorgen voor een ruimte – en tijd – om na te gaan hoe we spel zouden kunnen laten leiden tot andere vormen van sociaal protest die plezier geeft en onderdeel van ons dagelijks leven wordt.

Dus laten we samenkomen op zondag 23 april en laten we die dag ruimte en tijd maken om plezier te beleven aan kunst, de daad van protest, muziek en het samenzijn. Deze dag zal geheel in het teken van het anarchisme en de kunst van Enrico Baj staan. De dag zal bestaan ​​uit Kunst – Muziek – Lezingen door Dick Gevers en Peter Storm – Rondleiding – Surrealistisch poëzie van Jan Bervoets – Documentaire – Workshop voor kinderen – Eten door actiekeuken Le Sabot en een boekentafel van Het Fort van Sjakoo. Onze dank gaat uit naar het Cobra Museum die hun tentoonstelling hebben opengesteld voor mensen die niet zozeer bekend zijn met moderne kunst, maar wel affiniteit hebben met ‘burgerlijke ongehoorzaamheid’.

Het uitgebreide programma van deze dag is in detail terug te vinden op de site van de Vrije Bond. Enkele punten uit dit programma zijn de lezing van Dick Gevers over Enrico Baj (aanvang 11.35) en de rondleiding door Dick verzorgd langs de werken van Baj (aanvang 13.25). Voor jong en oud is er een workshop ingericht ‘Do It Baj Yourself’. En er is ook muziek, hier alvast te beluisteren met de ‘Ballad of Pinelli’ (op Youtube), met op de achtergrond een video met haarscherpe beeldpartijen van het meterslange doek van Baj over de dood van Pinelle …

Thom Holterman

Het adres van het Cobra Museum is: Sandbergplein 1, 1181 ZX Amstelveen; voor meer informatie zie de site van het Cobra Museum.

Op gelet: In reeds rondgezonden tekst over BAj-eenkomst is er sprake van een coupon ten behoeve van een gratis entree (op 23 april). Die bon bevindt zich NIET in Buiten de orde nr. 2-2017, maar zal in nr. 1-2017 worden opgenomen.

Advertentie
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: