Moraliteit, Bestuur En Openbaar Leven
Dat Macron in het nieuwe nummer van Siné Mensuel de volle aandacht krijgt, spreekt voor zich. ‘Iedereen staat achter Macron’, aldus luidt de kop op de voorkant van het nummer:
Inmiddels is er ook een regering samengesteld. De aangezochte personen om minister te worden zijn vooral gekozen op hun bekwaamheden; uit hun karikatuur op de voorkant spreekt dat dit wel goed zit. Een van hen is al bezig met het formuleren van een wet betreffende de moraliteit van bestuur en openbaar leven. Tegen een andere, zittende bewindspersoon loopt inmiddels daadwerkelijk een justitieel onderzoek of hij met zijn handelen binnen de marges bleef: legaal wel, maar naar komende regelgeving moreel niet, las ik elders. Nochtans lijkt Siné Mensuel de zaken aan te voelen:
De Franse regering, na het vaststellen van de wet op de moraliteit van het openbare leven:
Stembiljetten geld waard
De eerste ronde voor de verkiezingen van volksvertegenwoordigers in de Franse Assemblée is achter de rug. De penningmeesters van de politieke partijen die meededen, zijn nu aan het rekenen. In het Franse systeem wordt namelijk vanaf dat moment al de jackpot opgebouwd ten behoeve van de financiering van die partijen: elk stembiljet dat in de stembus glijdt, levert één euro tweeënveertig op (aangenomen dat is voldaan aan gestelde voorwaarden). En met miljoenen mensen die hun stem uitbrengen, tikt dit aan, zo becijfert Siné Mensuel. Het lijkt wel de Vriendenloterij. Ik begrijp dat je niet eens hoeft te winnen (gekozen worden), voldoende is te participeren als kandidaat-volksvertegenwoordiger. Trouw zijn aan overtuigingen?
‘U bent rechts of links?’
‘Wel, dat hangt van de resultaten van de verkiezingen af’.
Macronomie
In Siné Mensuel wordt onder de kop ‘Macronomie voor dummies’ uitgelegd hoe Macron de economie opvat. Hij ziet het als een gigantisch bordeel waar eenieder zich het best moet zien te verkopen. Chaos gegarandeerd, volgens de schrijver van het artikel. Bij al die chaos zal er veel gebeld moeten worden. En daar valt weer aan te verdienen. U zoekt contact met uw ziektekostenverzekering? ‘Blijft u aan de lijn en…betaal X-eurocenten per minuut’. We kennen de ongehoorde kwestie van deze vorm van uitmelken in Nederland. Een artikel in Siné Mensuel over deze kwestie leert, dat je voor telefonisch contact met vele publieke diensten, zelfs de Franse politie (althans de Parijse), niet meer kan bellen zonder te betalen.
Aan dit systeem wordt goudgeld verdiend, niet door de openbare diensten zelf, maar door de tussen geschakelde private callcenters (macronomie!). Die verdiensten verdwijnen in de zakken van de bazen (die de callcenters vooral in de lagelonenlanden opzetten). Uit het Franse weekblad Marianne (van 9-15 juni 2017) maak ik op dat de baas van zo’n goedlopend ‘communicatie’ bedrijf, Teleperformance, de bestbetaalde patroon is van Frankrijk (brutosalaris in 2016 18 miljoen euro). De nieuwe Arbeidswet van Macron gaat zorgen dat het voor alle bazen feest wordt. Met maatregelen van bestuur (ordonnances) zullen de bepalingen van die wet (Code du Travail) erin worden geslagen:
Naast alle overige onderwerpen en bekende strips is en blijft Trump natuurlijk een geliefd doelwit en waarmee ik besluit:
[ThH]
SINÉ MENSUEL, nr. 65, juni 2017, 32 blz., prijs 5,50 euro.
[Beeldmateriaal ontleend aan het besproken nummer van Siné Mensuel.]