Spring naar inhoud

Bij Laag Water Is De Toestand Minder Verontrustend…

13/07/2017

Het kan in de wereld niet zo beroerd gaan of het wordt toch weer zomer, maar wat voor een? De overlevering leert in Frankrijk, althans wanneer je iemand van gevorderde leeftijd in een Frans kroegje op het platteland spreekt: het wordt een waardeloze zomer. Waarom, vraag je in je onschuld. Wel, dat is altijd zo in het jaar waarin de presidentsverkiezingen hebben plaatsgevonden… Al dan niet een waardeloze zomer, hij is er en het dubbeldikke zomernummer van Siné Mensuel ligt in de kiosk (wie in Frankrijk is, heeft eindelijk eens de gelegenheid om een nummer aan te schaffen). ‘De zomer zal zomers zijn’, luidt de titel met een paar sambaballen erbij: Aie! Aie! Aie!

De stranden zullen weer vol stromen met badgasten. Wie een beetje ruimte wil hebben om zich te installeren, krijgt aangeraden te laten weten van de PvdA te zijn:

 

Het nummer omvat, bovenop de gebruikelijke strips en rubrieken, een aantal zomerquizzen in de vorm van meerkeuzenvragen (drie onderwerpen: de Franse Arbeidswet, talen in de wereld, obesitas/geniet er maar lekker van), naast een viertal korte verhalen. Uit het actuele leven gegrepen is de beschrijving, over twee pagina’s, van het Franse dorp Ungersheim dat in transitie is (transition town): korte lijnen, zonne-energie, biodiversiteit en bio-teelt, participatiedemocratie. Een heel complex gebeuren. Zeker, in een ruimere omgeving ligt de verloedering en het verval:

‘Bij ons is alles schoon en naturel…’ … ‘behalve natuurlijk de ooievaars…die vliegen over de kerncentrale van Fessenheim die hier 20 km. vandaan ligt…’.

 

De geleerden komen regelmatig met metingen van een stijgende zeespiegel. Dit is alarmerend. Echter:

‘Het is minder verontrustend bij laag water’.

[thh]

SINÉ MENSUEL nr. 66, juli-augustus 2017, 40 blz., prijs 5, 90 euro.

[Beeldmateriaal overgenomen uit het besproken nummer.]

Advertentie
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: