Skip to content

De Grote Ontkenning. De Kapitalistische Ziekte Van De Groene Vloed

23/07/2017

Net als met het gebruik van asbest of het voorkomen van GenX in drinkwater (illegale lozingen Chemours Dordrecht) is de groene alg een kapitalistische ziekteveroorzaker met mogelijk dodelijke afloop. Dat wordt door de kapitalisten natuurlijk ontkent. Wat de kankerverwekkende stof asbest aangaat, wisten zij dat een eeuw vol te houden. GenX niet lozen, dus in de fabriek al uitzeven is duur en schaadt daarmee de winstvoet. Dus kan je beter ontkennen en doorgaan met lozen, dan ruimt de gemeenschap het wel op en loopt de financiering van de opruiming via de belastingbetaler.

Dit spel wordt ook in Bretagne (Frankrijk) gespeeld, met de agro-industrie als grote kapitalistische speler. Ten behoeve van de omvang van de kwestie is het goed te weten dat in Bretagne een kleine 60% van alle mestvarkens van Frankrijk wordt gehouden en een derde van alle kippen. En dat schijt wat af, wat je die dieren niet kwalijk kan nemen. Veel ervan komt in het ‘milieu’ terecht en voert allerlei chemicaliën en stoffen mee die in de waterrijke omgeving van de baaien van de Bretonse kust een groene alg tot ontwikkeling brengt. De hoeveelheid is inmiddels zo groot dat men over de ‘groene vloed’ spreekt. Overigens is zwemmen daarin ongevaarlijk, wel smerig. Gevaarlijk is het pas bij ontbinding van hopen groene algen waardoor giftig gas vrijkomt. U begrijpt dat dit goed nieuws is voor de toeristenindustrie langs de Bretonse stranden

Overvloed van groene algen op de Bretonse stranden

‘Je moet het positief zien: je wordt niet lastiggevallen door een grote toestroom van toeristen!’

Het is dus helemaal geen goed nieuws voor de toeristenindustrie. Een andere kwestie is of je er medelijden mee moeten hebben, want het is deel van wat ik een kapitalistische ziekte noem: bestrijdt het kapitalisme en je bestrijdt zijn ziektes. Het kapitalisme is een zero-sum game; zijn waarheid is: ‘de een zijn brood is de ander zijn dood’. De agro-industrie maakt mooie winsten met hun activiteiten. Die groene algen zijn een zijeffect ervan; jammer, maar niet onoverkomelijk. Je moet gewoon je varkens en kippen ervan weg houden, dan is er niets aan de hand. En je moet ook niet over die opdroogde korst van een berg algen gaan lopen… Bovendien, de toeristenindustrie is zelf ook een commerciële business, die moet zichzelf maar zien te redden en ‘de overheid’ ruimt de boel maar op, als die vindt dat het spul op de stranden in de weg ligt. En zo gaat het ook.

Voor 2010-2016 was 134 miljoen euro uitgetrokken voor studie (van de problematiek) en een opruimingsprogramma, opdat de toeristen niet weg zouden blijven (van dit budget is 100 miljoen euro daadwerkelijk besteed). Men dacht de zaak onder controle te hebben, maar begin van het jaar explodeerde de groene alg (geschat wordt dat de groei in omvang is toegenomen tussen 50% – 70%). Er is nu een nieuw budget van 55 miljoen euro voor de periode 2017-20121 om de opruiming te bekostigen en maatregelen te helpen nemen om de praktijken van de agro-industrie te helpen verbeteren (naast andere budgetten). Met dit voorbeeld zien we dus ook meteen dat het kapitalisme zwaar steunt en leunt op de staat. Die laatste moet aan symptoombestrijding doen, zodat ook het toerisme weer opgang geholpen kan worden…

Het werk dat verricht moet worden door de gemeenschap

In feite hebben we hier ook van doen met een kwestie (de zoveelste) waaraan is te zien wat ‘de kosten van economische groei’ zijn (in dit geval van: intensieve veehouderij, varkensmesterij, overbemesting). [Zie van een halve eeuw geleden de Engelse econoom E.J. Mishan, The Costs of Economic Growth, 1967.] Om (schandalige) winst te maken moet een aantal kosten gewoon tot sociale kosten worden om geschaald; aan de gemeenschap wordt over gelaten daar al dan niet op te reageren. Daarbij zal de industrie zo lang mogelijk ontkennen dat er iets (ernstigs) aan de hand zou zijn, zoals we dat in Dordrecht met het maffia-achtige Chemours en de GenX lozingen meemaken. En je hoort het de Bretonse agrarische industriëlen zeggen: ‘Maar aan die groene algen is toch niemand doodgegaan?’. En daar begint De grote ontkenning. ‘Le grand déni’ heet dat in het Franse dagblad Le Monde, in de kop van een artikel over de groene algen (28 april 2017). Want die gevallen zijn er wel degelijk!

Eerst was het nog een paard, toen enkele honden en wilde zwijnen. Maar uiteraard had dat niets met de groene algen te maken aldus de agro-industriëlen en een tijdje later de ‘smoorde’ de Officier van Justitie een mogelijk strafklacht. Het spul is zo onschuldig als een kind, bleef de verzekering. Er ging echter ook ‘zomaar’ een vrachtwagenchauffeur dood (in juli 2009), terwijl hij (voor de derde keer) die dag een lading groene algen gelost had (dit leverde wel een nog lopende strafzaak op, want net zomin als in Nederland gaat het in Frankrijk niet zo snel). Enkele jaren later werd een jogger dood aangetroffen met zijn neus in een mengsel zand en een berg in ontbinding verkerende groene algen (in september 2016). Op die plek waren zes jaar eerder ook al eens 36 dode wilde zwijnen gevonden (vergiftigd door hydrogène sulfuré, H2S). Is dit nu iets dat plotseling hoog opspeelt? Had dit alles niet al veel eerder onderkend kunnen zijn? Het zijn vragen ook relevant voor de kwestie GenX, want ja, in het geval van de groene algen was allemaal al veel eerder bekend!

De streek waarover het hier gaat

Le Monde spreekt daarover met een arts van de spoedeisende hulp van een ziekenhuis in de streek (centre hospitalier de Lannion). Hij is de eerste die gealarmeerd werd door het voorkomen van de vergiftiging hydrogène sulfuré. Hij begon zich dat af te vragen nadat hij in juni 1989 het levenloze lichaam van een 26-jarige jogger onderzocht, gevonden op een strand in de streek Côtes-d’Armor. Hij trachtte de resultaten van de autopsie te verkrijgen, waarvoor hij naar de Officier van Justitie werd verwezen. Daarna hoorde hij nooit meer iets van die kant. Doodzwijgen dus – de staat helpt de misdaad, voordat het een misdrijf kan worden genoemd.

Tien jaar later raakte een bestuurder van een graafmachine in coma. Die was bezig met het bij elkaar te harken van groene algen op hetzelfde strand waar de jogger was overleden. Vervolgens stierf op 28 juli 2009 in diezelfde omgeving plotseling een paard tijdens een rit en waarvan de ruiter bij hem op spoedeisende hulp terecht kwam. Het was goed dat hij op die dag dienst had. Omdat het paard naar het abattoir moest wist hij en de ruiter die instantie te bewegen monsters van het paard af te nemen voor onderzoek om de H2S waarden te meten. Op die manier, zo vertelt de arts, ben ik mij met de problematiek gaan bezighouden. Hij merkt daarbij op: Telkens weer begint men de werkelijkheid te ontkennen dat er een verband is tussen het longoedeem en het vrijgekomen gas van het verrottingsproces van de groene algen. Dat gas hoopt zich onder de opgedroogde laag van de groene algen op en komt als een giftig gas bij het breken van die laag vrij wat door ademhaling bij dier en mens naar binnenkomt – de hoeveelheid en de concentratie doet dan de rest met het leven van dier en mens. Moet het met GenX ook zo verlopen of is de situatie al ernstiger, vraag ik mij af?

Toxicologen van de Vrije Universiteit in Amsterdam hebben namelijk geconstateerd dat de omgeving van de Dordtse teflonfabriek (van chemiefabriek Chemours) sterker verontreinigd is met het giftige GenX dan eerder werd verondersteld, zo is in de Volkskrant van 21 juni 2017 te lezen. Omwonenden van het chemiebedrijf krijgen aangeraden geen fruit en groenten meer uit eigen tuin te eten. Op de bladeren van planten en op gras in een omtrek van meer dan een kilometer rond de fabriek is de concentratie GenX zo hoog dat het een mogelijk gevaar vormt voor de gezondheid.

Thom Holterman

[Bron: Le Monde van 28 april 2017 en van 7 juli 2017.]

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: