Spring naar inhoud

Bakoenin’s Hut

16/08/2017

Sinds 1933 door drie Duitse staten onteigend, beslag op gelegd, in beslaggenomen (Nazi-Duitsland, DDR, de nieuwe BRD): zo verging het met wat bekend stond als de Bakuninhütte (bij Meiningen/Thür) genoemd naar de in 1848 in Duitsland levende sociaalrevolutionair Michael Bakoenin. Nu is het tot sociaal-cultureel monument ingericht en heeft men de ‘hut’ van een plaquette voorzien. Op 27 augustus 2017 zal een om 14.00 uur een gedenkfeest worden gehouden waarbij de onthulling van de plaquette zal plaatsvinden.

 

De Bakuninhütte ontstond in de jaren 1920 in het kader van zelfhulpverlening aan noodlijdende arbeidersgezinnen. Ze is vermoedelijk het enige nog overgebleven culturele gedenkteken van de Duitse anarcho-syndicalistische beweging (F.A.U.D.) in de tijd tussen de twee wereldoorlogen. Op een groetentuin werd eerste een eenvoudige schuilhut gebouwd waar later een stenen huis verscheen.

In september 2015 werd de Bakuninhütte op historische en wetenschappelijke gronden als cultuurhistorisch monument erkend en als zodanig als erfgoed beschermd. De beoordeling was gebaseerd op het aanwezig materiaal, dat de vereniging tot behoud van de hut in vele jaren bijeen had weten te brengen. Ten behoeve van een fonds tot behoud van het opgerichte, werden ook ansichtkaarten verkocht. Hieronder is er een opgenomen (de tekst leert: links de nieuwe hut, rechts de huidige hut).

Voor meer informatie (in het Duits), klik HIER.

[ThH]

Advertentie
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: