Spring naar inhoud

De Grootste Eikel En Het Gezag

14/09/2017

In Frankrijk kennen ze een bizarre cult: de rentrée. Dat verwijst naar de hervatting van activiteiten bijvoorbeeld op het werk, op de scholen. Het momentum ligt na de grote vakantie (eind augustus/begin september). Voor tijdschriften geldt dat gemeenlijk ook. Na het uitkomen van het zomernummer in juli, zal het septembernummer als opening van het seizoen – de rentrée – worden gepresenteerd. Zelfs Siné Mensuel wil daar niet aan ontkomen. De rentrée is zeer overladen, leert de voorkant van het nieuwe nummer. Ondertussen maakt Macron het mogelijk, met een spijker in zijn kop, om een bord voor ogen te houden en eraan te denken een nog grotere eikel te zijn – zoals op dat bord te lezen staat.

 

De onderwerpen die in het nieuwe nummer van Siné Mensuel worden behandeld, betreffen onder meer: (1) een nationale volksvertegenwoordigster van ‘Ongehoorzaam Frankrijk’ (17 zetels in het parlement) legt uit wat voor oppositie zij gaat voeren, (2) studenten die van 85 euro in de maand moeten weten te overleven, (3) de wervingsactie op scholen van Defensie voor het beroep ‘militair’, (4) de vampier-achtige lobby’s van de levensmiddelenmaffia bij de overheden – nationaal, Europees –, (5) het plastic dat onze wereld dreigt te verstikken. Het zijn onderwerpen die wat geometrische studie vereisen om er wat aan te doen. Dat heeft de wiskundedocent als studieobject bedacht voor de rentrée.

 

Een onderwerp dat uitgebreid aan de orde wordt gesteld, is het verzet van een aantal gepensioneerden in de Roya-vallei (grens Italië/Frankrijk ter hoogte van Menton). Daar trachten vluchtelingen uit Afrika via Italië Frankrijk binnen te trekken. Al meer dan een jaar zijn tal van oma’s en opa’s actief om die vluchtelingen te helpen en hen tijdelijk onderdak te bieden. Enkelen zijn daarvoor al met de strafrechter in aanraking geweest en veroordeeld. Maar zij gaan gewoon door want zij zien in het betonen van solidariteit geen strafrechtelijk delict. Integendeel. Ik vermoed dat een docent filosofie bij de rentrée iets aan het voorbereiden is over deze kwestie: ‘Wat vinden we van het gezag?’.

[ThH]

SINÈ MENSUEL, nr. 67, september 2017, 32 blz., prijs 5,50 euro

[Beeldmateriaal ontleend aan het besproken nummer van Siné Mensuel.]

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: