Spring naar inhoud

Slimme Energie Meter: Een Verspilling Van Miljarden?

07/10/2017

Enkele jaren geleden publiceerde het anarchistische kwartaalblad Buiten de Orde (nr. 2, 2015) een artikel getiteld ‘Weiger de slinkse energiemeters’, want slim meten is slinks weten. Het artikel kritiseerde de invoering van een nieuwe elektriciteitsmeter, die op afstand door het bedrijf, waaraan je je energieverbruik betaalt, ‘gelezen’ kan worden. Natuurlijk waren die anarchisten zeurpieten, want die zijn altijd tegen technologische vernieuwingen, toch. Maar neen, zij zijn gemeenlijk in het ‘zien’ van dingen enkele stappen vooruit. Want inmiddels blijkt die slimme meter danig in opspraak. Zo constateerde de Universiteit Twente dat er een aantal zaken mis is met die meters en bij Radar stroomden de klachten binnen na het openen van een meldpunt over het slimme mirakel (zie: Radar.avrotros.nl). [ThH]

In Frankrijk heet de slimme meter: Linky. In het Franse dagblad Le Monde van 6 oktober 2017 schrijft de oud inspecteur-generaal van Financiën, Patrice Cahart een vernietigende beoordeling van het project, onder de titel ‘Linky: een verspilling van 8 miljard euro?’. Dat bedrag is een becijfering over het aantal Franse huishoudens (dat uiteraard groter is dan het aantal huishoudens in vergelijk met Nederland). Maar zijn redenen om over een verspilling te spreken, gelden ook voor Nederland en de andere Europese landen die aan het project meedoen (om verschillende redenen zijn er drie landen die hebben afgezien van deelname: België, Republiek Tsjechië, Litouwen).

Het project is de burgers mede door de strot geduwd omdat de slimme meter bij de huishoudens zou leiden tot besparing van energie (en daarmee dus een lagere energierekening voor hen zou opleveren). Daar is die meter helemaal niet voor bedoeld (zo slim is die helemaal niet); besparen doe je zelf, of niet…Die meters moeten ingekocht en geplaatst worden (voor Frankrijk is dat te becijferen op een uitgave van 5 à 8 miljard euro). De verspreider van Linky (het Franse Enedis) berekent die kosten niet door aan de gebruikers, omdat het idee is dat het bedrag terugverdiend kan worden door het ontslaan van de meteropnemers.

Inmiddels is duidelijk – zoals gebruikelijk bij grote operaties – dat de totale kosten zijn onderschat en dat de meters minder lang meegaan dan vooraf aangenomen (het betreft een studie van Capgemini). Het zijn altijd dit soort ramingen die op zijn voordeligst worden gepresenteerd. Als het project loopt, komt het vanzelf op een punt dat je niet meer terug kan, en dan is het tijd om naar buiten te komen met de ‘miscalculatie’; bovendien blijkt het een operatie zonder financieel noch ecologisch voordeel. Wel zijn er altijd ‘schurken zonder grenzen’ die er wijzer van worden: het maken van meters levert werk op voor Frankrijk was een argument; ja, ja, nu blijken drie van de zes fabrikanten in het ‘buitenland’ te zitten.

Er is nog een heel ander facet en wel de onzekerheid voor de gezondheid van die oh zo slimme meter. Het Franse ‘Agentschap voor veiligheid en gezondheid’ (ANSES) heeft ingeschat dat de elektromagnetische golven die door Linky worden uitgezonden geen serieus gevaar opleveren – maar de onderzoeken ernaar moeten wel uitgebreid worden. Het probleem richt zich met name op de optelsom van die golven door de veelheid van apparaten in een woning, zoals draagbare telefoons en wifi waar dan Linky bij komt. In een advies aan studenten die een éénkamer appartement hebben en waar alle apparatuur dichtbij elkaar zit, adviseert het Franse ministerie van Milieu in een rapport zich tegen Linky te beschermen met een ‘licht scherm’. Dit betekent een erkenning van het bestaan van een gezondheidsrisico. Het gezondheidsonderzoek zou zich evenwel moet uitstrekken over een tiental jaren, waar het nu één jaar betreft. Naast deze problematiek bestaat ook de zorg om het misbruik, dat van deze technologie kan worden gemaakt – een zorg zoals die zich reeds in Nederland heeft gemanifesteerd (zie hierboven: slinks weten). De aankondiging dat het om een reuze verspilling gaat, is niet ondenkbeeldig.

Thom Holterman, gebaseerd op ‘Linky: un gaspillage de 8 milliards?’ door Patrice Cahart (Le Monde van 6 oktober 2017).

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: