Spring naar inhoud

De Griep, Een Goudmijn Voor De Farmaceutische Industrie

14/11/2017
tags:

De periode is weer aangebroken dat iedereen wordt aangemoedigd voor een griepprik. Nu ben ik geen tegenstander van inenten en wanneer men mij kan aantonen, dat de inenting helpt, zal ik niet eigenwijs zijn. Met die griepprik is echter iets aan de hand. Mensen die ervoor hebben doorgeleerd, zoals artsen, zijn het onderling over het nuttig effect van de antigriepvaccinatie niet eens. Wat moet je als leek?

‘Ik ben hier voor een griepbaan…’    ‘Ach mens, laat je vaccineren!’

Farma-industrie

Al vele tientallen jaren wordt getracht het influenzavirus onder de duim te krijgen. De farmaceutische industrie mengt op basis van statistische prognoses elk jaar geselecteerd vaccinmateriaal en hoopt dan dat dit na inenting ermee effect heeft bij de bescherming tegen het influenzavirus (waarvan er meerdere soorten bestaan). De missers van die activiteit zijn talrijk (is in de loop van jaren gebleken). Het vaccin wordt nu nog gekweekt op kippeneieren, terwijl we inmiddels weten wat daar ook in kan zitten: residuen van fipronil, een insecticide om hokken schoon te houden. Ho, ho, niet te snel, de farma-industrie maakt gebruik van geselecteerde kippenbatterijen, zal mij worden tegengeworpen. Maar Planta-margarine van Unilever werd ook onder ‘strenge eisen’ geproduceerd en toch trad er een ‘blaasjesziekte’ op (ruim 100.000 Nederlanders kregen er last van in de zomer van 1960, met koorts en een soort netelroos; vier mensen overleden, honderden werden in het ziekenhuis opgenomen). Ik weet het: geen appels met peren vergelijken. Maar de ‘missers’ dan? Die krijg je als winst-maken doel is en de farma-industrie is daarop uit, reden waarom het Franse dagblad Le Monde een groot artikel over de productie van het antigriepvaccin de titel kan meegeven: ‘De griep, een goudmijn voor Sanofi’ (3 november 2017). Aan dat artikel ontleen ik nog het volgende.

Met behulp van gespecialiseerde Amerikaanse biotechnologie zal in de recente toekomst het antigriepvaccin gefabriceerd worden op genetisch gemodificeerde cellen (de naam van Monsanto wordt niet genoemd, maar ik zou niet vreemd opkijken, wanneer die in de toekomst ook in deze sector opduikt). Kortom, ik vertrouw het helemaal niet meer. Wat duidelijk in Le Monde naar voren komt is: de farmaceutisch industrie verdient gigantisch aan het antigriepvaccin. Het is dus in het geheel niet opzienbarend, dat velen in de zorgindustrie het inenten tegen de griep aanmoedigen: zij hebben zich ongetwijfeld zoals te doen gebruikelijk laten ‘voorlichten’ (met cadeaus) door de farmaceut in kwestie hoe goed zijn middel is.

Le Monde schrijft over het Franse Sanofi-concern, de vijfde farmaceut in de wereld van de productie van het antigriepvaccin, wat de verkoop van dit goedje in 2016 heeft opgebracht: 1,5 miljard euro. Dit is een toename van 15% vergeleken met 2015. Het resultaat in 2017 van de eerste drie kwartalen is becijferd op 1,08 miljard euro (een stijging van 2,4% ten opzichte van vorig jaar). Er lijkt inderdaad een goudader aangeboord. Met alle macht is dan ook gewerkt aan het vergroten van de ‘dekkingsgraad’ (percentage van de nationale bevolking dat ingeënt wordt). In deze logica zit: onze winst is belangrijker dan jouw gezondheid! Want het is toch onbestaanbaar dat het influenzavirus slimmer is dan de mens…

Thom Holterman

Advertentie
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: