Spring naar inhoud

Ziekenhuis In Crisis. Het Model Van Onze Westerse Samenleving?

11/04/2018
tags:

Voor zover het doordringt: Frankrijk wordt op zijn kop gezet. Macron, met zijn schijnheilige glimlachje, kan het in het buitenland misschien goed doen, bij een groot deel van de Fransen is de maat vol. Zij pikken het niet langer wat hij hen aandoet (of laat aandoen door de door hem ingestelde regering). Het nieuwe nummer van Siné Mensuel volgt het allemaal als een seismograaf, waarvan de pen regelmatig uitschiet voor een rake cartoon. Op de voorkant van het nummer lezen we, op het spandoek, wie er onder meer genoeg van hebben: spoorwegpersoneel, studenten, ambtenaren, arbeiders, migranten… Het Zal Een Heet Voorjaar Worden!

Ziekenhuis in crisis

Honderdvijftig jaar geleden richtte het volk in Parijs (zijn volksvertegenwoordigers) de ‘Assistance publique’ (Publieke bijstand) op in de vorm van openbare ziekenhuizen. Een ziekenhuis, zo betoogt Patrick Pelloux in Siné Mensuel, is geen eenvoudig economisch object. Pelloux weet waarover hij schrijft. Hij is al vele jaren werkzaam als spoedeisende hulp arts en hij is columnist. Hieronder geef ik een deel weer van zijn ‘Ziekenhuis in crisis’, want ik denk dat de matrix van zijn betoog model kan staan voor de ziekte, die het neoliberale virus in de westerse maatschappij verspreidt.

Het ziekenhuis is geen eenvoudig economisch object, dat is zijn uitgangspunt. Pelloux meent dat er een deel van de sleutels van het humanisme van een samenleving in te vinden is. De woorden ‘Assistance publique’ hebben een ongelooflijke kracht, net als ‘Sécurité sociale’ (Sociale zekerheid). Wel, sinds we ons zijn gaan reinigen met ideeën die ons bedekken met het sop van de (financiële) ‘schulden’ hebben we al onze overtuigingen achter ons gelaten. We zijn voor de bijl gegaan: het ziekenhuis zou te veel gaan kosten! Want wat brengt het economisch, sociaal, menselijk op? Alle goud van de wereld! Het ziekenhuis zou wat zijn organisatie betreft niet modern genoeg zijn? Maar het verwerkt alle drama’s en als Parijs door islamistische terroristen wordt aangevallen, zoals op 13 november 2015, heeft het zich staande gehouden. Om levens te redden… als één mens!

Het actuele drama van ziekenhuizen, net zoals alle openbare systemen, is dat economen de strategie van de schuld hebben uitgewerkt. De econoom komt op de proppen met de schuld, het tekort, een soort geestverschijning, onzichtbaar, onaantastbaar. Als artsen in hun werk net zulke prestaties zouden leveren als economen schulden behandelen, dan zou het oppervlak van kerkhoven met 1000% vergroot moeten worden.

Welnu, schrijft Pelloux tot slot, al dertig jaar doe ik mijn stinkende best in de gangen van ziekenhuizen. Ik heb nog nooit over iets anders horen praten dan budgettaire verlagingen en sluitingen. De schuld, het tekort, is mysterieus en economen laten ons geloven dat zij dit kunnen oplossen zoals charlatans tegen een zieke aankijken. Jaar na jaar hebben de budgetten geleid tot gebrek en teruggang in de gezondheids- en sociale zorg. Voorgestelde wetgeving om daar iets aan te doen, is uitsluitend een alibi om dit alles aan particuliere verzekeraars over te dragen…de Graal van ultraliberalen!

In de gangen van de Spoedeisende Hulp

‘Wie nog leeft…steekt zijn hand op!’

Antisemitisme en fachos

Onder verandering van wat veranderd moet worden, geldt het betoog van Pelloux over ziekenhuizen voor veel andere publieke sectoren, zoals het openbaar vervoer, onderwijs, sociale en culturele voorzieningen. Door het schulden-denken van economen daarop los te laten en bezuinigingen als redmiddel voor te stellen, verarmt en verschraalt een samenleving. Daarvoor worden zondebokken gezocht en gevonden in migranten en joden, met als effect het aanzetten van racisme, antisemitisme, neofascisme. Te kort door de bocht? Zeker, maar wel zichtbaar gemaakt in Siné Mensuel. Lees bijvoorbeeld het drie pagina’s tellende vraaggesprek met Stéphane Grimaldi, historicus van het antisemitisme in Europa sedert eind 19deeeuw. Hij toont prentmateriaal waar van sommige stukken laten lijken: dat is ‘Berlijn 1933’, maar het betreft ‘Parijs 1889’. Grimaldi: ‘Het is niet meer voldoende te zeggen dat het antisemitisme slecht is’.

Verkiezingsaffiche Antisemitische Kandidaat 1889

En waar studenten in opstand komen tegen voorgestelde veranderingen in de universitaire wetgeving door Macron, wordt de laatste geholpen door fachos. Dit geschiedde althans in de Rechtenfaculteit van de Universiteit van Montpellier. Daar hadden de decaan en een docent van die faculteit een horde gemaskerde en knuppelende mannen losgelaten op stakende studenten, waarbij leden van het rechtse studentencorps stonden de lachen. Een getuige die zich schriftelijk had gemeld werd op meer dan onheuse wijze op het bureau van politie ‘verhoord’. ‘De fachos mobiliseren zich’ kopt Siné Mensuel over een pagina (wie denkt dat Siné in deze niet een objectieve berichtgever is, mag ik verwijzen naar drie artikelen in Le Monde van de afgelopen dagen; zie de linken in de vorige zinnen).

De grote terugkeer van de fachos in de universiteiten

‘Zij doen geen kwaad…’ ‘…Zij vieren dat 50 jaar geleden de nieuwe orde werd ingesteld.’

Dat geknuppel zit in het autoritaire sociale systeem dat ons omklemt. Zo wordt de boodschapper, in dit geval een anatoom-patholoog, duidelijk gemaakt:

‘Het gaat niet om iets anders, dan een natuurlijke dood, begrepen!’.

Uiteraard komt men in dit nummer ook andere items tegen, naast de gebruikelijke rubrieken, strips en actuele culturele informatie.

[ThH]

SINÉ MENSUELnr. 74, april 2018, 32 blz., prijs 5,50 euro.

[Beeldmateriaal ontleend aan het besproken nummer van Siné Mensuel.]

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: