Spring naar inhoud

Democratie Als Asociale Dialoog

13/06/2018

Alles gaat over ons hoofd heen. Is het niet de overheid die maar doet, dan is het wel het multinationale bedrijfsleven en bankwezen. Democratie? Nooit van gehoord! De boel dondert dan ook politiek gezien in elkaar. De grond is letterlijk in beweging, zoals in Groningen. Het zijn niet alleen huizen die scheuren vertonen en brokstukken laten vallen, maar het zijn ook de letters waarmee het woord DEMOCRATIE geschreven is. Dat komt op de voorkant van het nieuwe nummer van Siné Mensuel tot uitdrukkingHoe de asociale dialoog wordt vervolgd, is daaronder te zien.

 

Sociale dialoog

Migranten, zadisten, spoorwegpersoneel, studenten, ambtenaren, blanco

‘Het is belangrijk coherent te blijven’.

 

In ‘Democratie’ is er…

‘ZIT!!’

 

Waar is onze democratie gebleven?

– … /Hier/Daar/Neen, hier/… –

Falen van het systeem, asocialisme elke dag

Naast de visuele uitdrukking van het volkomen falen van het ‘systeem’ vindt men in Siné Mensuel ook letterlijke uitdrukkingen van dat falen in een alledaags asocialisme:

  • Het terroriseren van tientallen leerlingen van een lyceum (Parijs en omgeving), die een algemene vergadering op school wilden beleggen; met zijn allen opgepakt en 48 uur in strafrechtelijke bewaring genomen om ze af te helpen van het idee mei 68 nog eens over te doen – Vervolgens kwamen de ouders in opstand over deze behandeling.
  • Een enorm treinemplacement (omgeving Rouen) waar 1000 mensen werken, die niets te doen hebben; ontslaan is kennelijk te duur; ze zich rot laten vervelen en dan maar hopen dat ze erbij neervallen; het maakt tegelijk duidelijk waar en door wiens falen de gigantische schuldenlast van de Franse spoorwegen ook vandaan komt.
  • In naam van de wet moet men migranten laten barsten; hulpverlening is strafbaar; de Franse ‘Loi Asile et Immigration’ opent de mogelijkheid voor een solidariteitsdelict. Breed wordt in Siné Mensuel uitgemeten (over twee pagina’s) hoe evenwel in België een humanitaire opstand van gewone burgers zich voltrok om aan migranten hulp te verlenen. Eenzelfde idee is vervolgens tot ontwikkeling gebracht door Franse gewone burgers in de streek tussen Calais en Lille, zo meldt Siné. De burgerorganisatie die zich daarmee bezighoudt heet Migraction 59.
  • In zijn rubriek schrijft de spoedeisende hulp arts in Siné over de situatie in ziekenhuizen: U belt de ‘Urgentie-afdeling’, iemand zegt dat u daarmee verbonden bent + …’een ogenblikje geduld alstublieft’, waarna u een muziekje hoort. Alleen voor dat laatste is nog geld, want u kunt wachten tot wellicht de dood erop volgt… Asociaal? Ach, kijk als je geld genoeg hebt hoef je de ‘spoedeisende hulp’ niet te bellen. Die is er dan gewoon voor je. Tweedeling in de samenleving? Maar als rijke heb je daar toch geen weet van, die is alleen aan de onderkant van de maatschappij bekend. En het sociaal darwinisme doet de rest (het leven is een overlevingsstrijd, waarin de besten of de sterksten overleven).

Ik weet dus niet of het zo verstandig is om naar Frankrijk te gaan. In ieder geval wordt het bestuurd door een type Rutte: oor in oor uit, sorry dames en heren…

[ThH]

Siné Mensuel nr. 76, juni 2018, 32 blz., prijs 5,50 euro.

[Beeldmateriaal ontleend aan het besproken nummer van Siné Mensuel.]

Advertentie
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: