Spring naar inhoud

De Onopvallende Handel In ‘Gouden’ Paspoorten

17/06/2018

‘U bent nu uitgenodigd om de zaal te verlaten’. ‘Stop met het kijken naar gastenpassen’. ‘Stop met de deelnemers te begroeten, anders bellen we de politie’. De twee journalisten van het Franse dagblad Le Monde waren duidelijk niet welkom op dinsdag 5 juni, tijdens de grote jaarlijkse vergadering van verkopers van ‘gouden’ paspoorten. Deze conferentie, die ‘Forum van burgerschap door investeringen’ wordt genoemd, heeft drie dagen lang in Genève de belangrijkste actoren van de juridische sector van de bestreden handel in paspoorten bijeengebracht. In volle omvang bestaat de bemoeienis van de mensen van het Forum uit commercialiseren van het staatsburgerschap van landen voor superrijke mensen over de hele wereld, waardoor zij gemakkelijker over de hele planeet kunnen rondtrekken.

Voor een bedrag variërend van enkele honderdduizenden tot 2 miljoen euro, in de vorm van donaties of vastgoedinvesteringen, kunnen superrijken zich paspoorten veroorloven uit Caribische staten, Cyprus of Malta – die het bijvoorbeeld mogelijk maken om vrij te reizen in de Europese Unie (EU). Deze tot nu toe zeer discrete handel is de afgelopen maanden in de pers herhaaldelijk aan de kaak gesteld. Het gaat bijvoorbeeld om naasten van Vladimir Poetin, met Cypriotische paspoorten; Iraniërs die de nationaliteit van Saint Kitts-et-Nevis (Caribisch gebied) hebben gekocht om internationale sancties te ontlopen of  de Maltese nationaliteit om de EU-regels te omzeilen…

                 Tijdelijke verblijfplaats ‘Forum’

De schandalen over die handel hebben een pijnlijke stilte teweeggebracht onder de vertegenwoordigers van regeringen van de verkopende landen, advocatenkantoren en identiteitscontrole-experts, die gewoontegetrouw ervan uitgaan elkaar te treffen in de volledige rust van de luxe omgeving van het Grand Hotel Kempinski, aan de oevers van het meer van Genève, zo meldt Le Monde van 8 juni 2018, waaruit ik het bovenstaande vertaalde. En niemand maakt mij wijs dat het politieke VVD-span Rutte-Dijkhoff onbekend is met dit alles (Klaas Dijkhoff in dat geval mede als oud-staatssecretaris van Veiligheid en Justitie). Het is namelijk een Nederlandse hoogleraar Europees constitutioneel recht, Dimitry Kochenov (Universiteit Groningen), die voorzitter is van het ‘Forum van burgerschap door investeringen’. In zijn hoedanigheid van hoogleraar overlegt Kochenov met overheden en internationale instellingen en organisaties. Hij adviseerde de Maltese Republiek over staatsburgerschap; de regering van het Koninkrijk der Nederlanden over de toepassing van het EU-recht in de Caribische delen van het Koninkrijk; het Europees Parlement over de mechanismen van de rechtsstaat (aldus is over hem op de site van de betreffende universiteit te lezen).

Overigens is Kochenov zich natuurlijk van geen kwaad bewust. Zo citeert Le Monde hem, en ik vertaal: ‘Onze sector wordt bedreigd door het oprukken van populisten, die alleen de mensen van hun kleine lokale omgeving willen beschermen en de wereld verder willen bevriezen. Daarmee willen zij beletten dat mensen kunnen leven waar zij willen in een open wereld’.

                   Garry Davis

Als je deze Kochenov zo hoort, lijkt het wel een anarchist. Anarchisten huldigen namelijk dat de wereld van iedereen is. Zij pleiten voor de afschaffing van grenzen en opteren voor een ‘wereldburgerschap’[denk ook aan Garry Davis (1921-2013) en zijn interpretatie van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, waarbij hij het concept wereldburgerschap ontwikkelde en ‘wereldpaspoorten’ ging verstrekken.]. De afschaffing van grenzen, te gaan, te staan, te werken en te verblijven waar men wil, staat voor anarchisten als de universele vrijheid van beweging. Toch is er een groot verschil tussen anarchisten en Kochenov: de eersten strijden voor de universele vrijheid van beweging van iedereen en de laatste wil die vrijheid commercialiseren ten behoeve van hen die bijvoorbeeld een miljoen euro kunnen neertellen voor een Maltees paspoort. En het VVD-tweetal zou daar niet van op de hoogte zijn? Het is handel en dat is koren op hun neoliberale molen. En zij weten hoe de molen maalt, zoals ook weer blijkt in de dividendbelasting-deal met Shell waardoor, via een overeengekomen U-bocht constructie in totaal aan de VVD-clientèle zeven miljard euro belasting in mindering werd gebracht…

Thom Holterman

Advertentie
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: