Spring naar inhoud

Over Migranten, Cubaanse Anarchisten, Oorlogseffecten In Cambodja…

18/07/2018

De voorkant van nummer 426 van het Italiaanse anarchistische maandblad Rivista Anarchica en het openingsartikel van deze uitgave zijn gewijd aan de kwestie van migranten. Niet toevallig. Het is een van de thema’s waarop de druk van de massamedia het sterkst is. Het is ook de meest nationalistische, op soevereiniteit hamerende en ‘rechtse’ uiting die het huidige politieke panorama kenmerkt, niet alleen in Europa. In het nummer wordt uitgelegd hoe de Italiaanse staat ‘de nieuwe grenzen’ ziet en creëert, zowel naar binnen als naar buiten gericht. Het gevolg is een steeds dramatischer, willekeuriger en kafkaiaanser wordende situatie voor migranten en hun recht om politiek asiel aan te vragen. En, om het minder algemeen te houden wordt de situatie in Milaan beschreven, in het bijzonder op het hoofdbureau van de politie. Daarnaast behandelt een verpleegkundige, actief in het ‘gezondheid’-vakbondswerk, het keerpunt in de privatisering van de Lombardse gezondheidszorg als voorbode van problemen voor de burgers. In dit nummer ook een artikel van een psychiater die het functioneren en vooral de ‘filosofie’ van het Taser pistool beschrijft, een ander, nieuw, repressief instrument.

 

Een tijdelijke medewerkster van Amazone vertelt in een interview over haar werkervaring. We kennen de verhalen. Het lijkt wel of we in de Lage Landen zitten…want ook het verschijnsel pesten is de zorg van een van de columnisten van Rivista A, die een professionele achtergrond heeft op openbare scholen. Hij was vele jaren geleden de eerste leraar op een Italiaanse kleuterschool. Als je naar Havana gaat, is er nu een libertaire ruimte geopend voor het publiek. Er wordt gediscussieerd over allerlei aspecten van de Cubaanse anarchisten, die langzaam hun publieke activiteiten hervatten. Zij zijn in gedachte verbonden met de meer dan honderd jaar actieve aanwezigheid van anarchisten op het Caribische eiland, tegenover dictaturen rechts en links.

Blijkt uit het voorgaande al de grote diversiteit van behandelde onderwerpen in dit nummer, dan kan men nog toevoegen kleurrijke zaken en een interview over ‘synthetisch vlees’ rond het thema voedsel. Dit alles aangevuld met een beschouwing over veganistische filosofie. Evenmin ontbreekt aandacht voor de de strijd tegen oorlog en geweld. Die komt dit keer tot uiting in het dossier van een van de Rivista medewerkers/fotografen over Cambodja en vele slachtoffers van landmijnen. Foto’s en woorden om te documenteren en te rapporteren over de kunstledematenfabriekjes.

Daarna diverse rubrieken, waaronder muziek. Veel muziek. Ook met deelname van een middelbaar schoolmeisje uit Bergamo aan een reeks initiatieven op Sardinië, ter nagedachtenis van Fabrizio De André (linkse Italiaanse singer-songwriter, 1940-1999).

[Redactioneel Rivista Anarchica nr. 426, juni 2018; vertaald en bewerkt Thom Holterman.]

[Rivista Anarchica is te koop in de internationale boekwinkel Fort van Sjakoo te Amsterdam.]

Advertentie
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: