Spring naar inhoud

Tegen De Agro-Industrie, Voor Het Goede Leven. Een Perspectief Voor Strijd

08/08/2018

Het zomernummer van het Italiaanse anarchistische maandblad Rivista Anarchica (nr. 427, 2018) is bijna dubbel zo dik als gebruikelijk. Er worden vele onderwerpen in behandeld. Ik verwijs hieronder naar enkele. De omslag en de eerste artikelen zijn gewijd aan de agrosector. Diego Rosa ging naar Bologna om ‘Fico’ te bezoeken: de maxitempel van de Italiaanse voedingsindustrie. Hij schrijft er in afwijzende zin over. Het is de basisfilosofie ervan die verworpen moet worden. Er zijn gelukkig meer mensen bezig om die deze kwestie in de tegenovergestelde richting aanpakken. Daarover wordt aan de hand van toelichtende voorbeelden uitvoerig bericht. Het is een inkijkje in het ‘goede leven’.

 

 

 

Andrea Papi en Francesco Codello schrijven in hun respectieve artikelen over anarchisme, delegatie en niet-delegatie, in relatie tot sociaal leven. Zij pretenderen niet het laatste woord over deze kwestie te zeggen; Rivista Astelt zich namelijk in op reflecties als deze vanuit een anarchistische oogpunt. Misschien dat de bijdragen een reflectie leveren, die voor degenen die elementen van delegatie in politieke en sociale activiteiten aanvaarden, wat zwaar op de maag liggen. Het blijven evenwel ‘open kwesties’. Daarna volgen enkele artikelen over architectuur en een benadering van bouwen, die ook als ‘niet bouwen’ is te typeren.

Vrouwen en feminisme hebben hun eigen ruimte in Rivista A. Deze keer interviewt redactrice Carlotta Pedrazzini Chiara Lombardo van Obizione Respinta over apotheken die condooms en anticonceptiemiddelen weigeren te verkopen en over ziekenhuizen waar het recht op abortus wordt ontzegd. Een groep vrouwen heeft in Italië een netwerk opgezet om verslag uit te brengen over belemmeringen van de vrijheid en rechten van vrouwen. Achter de gebruikelijke ondraaglijke klerikale overheersing, die waardig wordt vertegenwoordigd door de paus, vormen zij een van de weinige groeperingen om kritiek te uiten. Dit terwijl velen van links de paus (seigneur Bergoglio) respecteren en hem bijna beschouwen als ‘een metgezel’, zo maak ik op.

Onvermijdelijke onderwerpen betreffen verder de migrantenkwestie, het antifascisme, het militarisme, naast een omvangrijk artikel over een theaterstuk Sacco en Vanzetti. Niet mogen worden vergeten de vele boekbesprekingen. Bedenk, dit is slechts een greep uit een veelheid.

[ThH]

Rivista Anarchica, nr. 427, zomer 2018, 172 blz., prijs 6 euro.

[Het nummer is in Nederland los verkrijgbaar bij de internationale boekwinkel Het Fort van Sjakoo te Amsterdam.]

Advertentie
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: