Spring naar inhoud

Kolen En Staal: De Opstap Voor De EU. En Dan De Klassenstrijd Nog

06/12/2018

Berichtgeving leert mij dat er mensen binnen de beweging van de gele hesjes zijn, die als remedie van alle kwaad het uittreden door Nederland uit de EU voorstellen (Nexit). Een dergelijke zienswijze zie ik als onjuist. Voor de duidelijk daarom het volgende. Enkele jaren na de tweede wereldoorlog werd met supranationale instellingen de Europese integratie beoogd te bevorderen. Het idee was dat dit het snelst zou gaan door de gemeenschappelijke productie van kolen en staal door Frankrijk en Duitsland. Dat zou dan wel onder het toezicht van een hoge autoriteit worden geplaatst.

Andere staten konden zich bij deze autoriteit aansluiten. De uitvoering van het plan moest de economische groei in Europa opkrikken. Bovendien waren kolen en staal nodig om oorlog te voeren en daar werd druk aan gewerkt met het introduceren van Rusland als agressor (dreiging van de Sovjet-Unie, aanvang Koude Oorlog, opbouw van een verdragsorganisatie voor militaire samenwerking in Europa en met de Verenigde Staten). Pijlers van wat er vijf jaar na het einde van WO II aan politiek bedreven werd, waren daarmee: (1) economische groei, (2) besturen op angst. Dat is sindsdien nimmer anders geworden. Het eerste vertaalt zich naar de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal (EGKS, 1951), het tweede naar de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO, 1949).

Besturen op angst

 

Dominanten en gedomineerden

Zoals iedereen kan weten is uit de opzet van de EGKS de Europese Economische Gemeenschap (EEG; 1958, Verdrag van Rome) geboren en weer later de Europese Gemeenschap (EG; 1993, Verdrag van Maastricht). Hoewel in de laatste naamgeving het woord ‘economisch’ is verdwenen, is het allemaal om economie blijven draaien. En alleen iemand die na zijn of haar geboorte nooit meer iets heeft bijgeleerd, is onwetend gebleven dat het om een kapitalistische economie gaat. Dit bepaalt vervolgens de politiek-economisch inhoud van wat wij ‘Gemeenschap’ en maatschappij noemen. Uw beslissing werd daaromtrent niet gevraagd. Het is een gegeven.

Het is zeker zo dat er allerlei soorten kapitalisme in omloop zijn (geweest) en het kapitalisme dat wij heden niet alleen in Europa, maar ook in de rest van de wereld aantreffen, dat is ‘neoliberaal’ geïnfecteerd. Het is een kapitalisme dat de factor ‘tijd’ heeft omgezet in geld: time=money. Het is een kapitalisme dat wordt beheerst door denken in winst-maken, door zaken die publiek geregeld waren (zoals gezondheidszorg, openbaar vervoer, huisvesting) ter uitvoering aan de markt overlaten (privatisering). Want via marktwerking vindt concurrentie plaats, wat prijs-verlagend werkt – werd u verteld, en als u oud genoeg bent, kent u die waarheid al meer dan vijftig jaar. En als u rijk genoeg bent zult u dat beamen. Daar ligt de ‘pijngrens’.

Onze wereld is opgedeeld in twee klassen, de dominanten (heersers) en de gedomineerden (onderdrukten). Die deling was al opgeleverd in de maatschappij voordat wij geboren waren, in een tijd bijvoorbeeld dat er ‘Heren’ (vermogenden als landeigenaren of gewoon erg rijk) waren en ‘knechten’ (slaven; lijfeigenen, loonslaven). Dit systeem heeft  later ongeveer anderhalve eeuw arbeidersbeweging en klassenstrijd opgeleverd. Het heeft in die tijd ook economen opgeleverd die zeer de pest aan arbeiders en klassenstrijd hadden (en hebben). De top drie van de economen die deze lui aanvoerden (want ze zijn alle drie al overleden) zijn: Mises, Hayek en Friedman. Uit hun koker is ook de term ‘neoliberalisme’ met de markt als altaar gekomen. Alle drie verstonden zij zich met dictatoren uit hun tijd (Mussolini, Salazar, Pinochet).

 

Barbarendom

Het is de niets en niemand ontziende politieke economie van de genoemde economen die aansloot bij het denken over ‘economische groei’ zoals dat bij de instelling van de EGKS werd geproclameerd. Het tot wasdom komen van het geloof van dat destructieve kapitalisme (en kapitalisme kan alleen maar destructief zijn omdat het zijn eigen omgeving als het ware moet opvreten; zie De Zich Verorberende Maatschappij) leverde het barbarendom op dat ons politieke milieu uitmaakt.

Wel, dit is wat in de landen van Europa bij de dominante klasse leefde en waarin geloofd werd. Dat leeft nog steeds en het geloof lijkt onwankelbaar…voorlopig. Voorlopig, want zolang als de gewone man, wij, behorend tot de gedomineerde klasse, het blijft pikken wat wordt voorgeschoteld. De beweging van de gele hesjes heeft daar, althans in Frankrijk, een streep doorgetrokken. De strijd gaat niet om één facet (een belastingverhoging), maar om een totaalpakket van plundering door de dominante klasse, inclusief de culturele waarden die zij daarvoor als doekje voor het bloeden gebruikt (beluister de mooi-praat van een Macron, van een Rutte). Dat zijn ze, dat zijn we allemaal goed zat.

Welnu, dit maakt duidelijk dat de kreet ‘Nederland de EU uit’ (Nexit) niet tot de optiek van de beweging van de gele hesjes is te rekenen. Want los van alle overige zaken, als Nederland los van de EU is komen te staan, is in Nederland nog niet het huidige economische stelsel verdwenen. Het denken van Rutte-Dijkhoff en hun soortgelijken – in dat geval ook Wilders (PVV) en Thierry Baudet (FvD) – is daarmee geen steek veranderd. Zij hebben de pest aan arbeiders en klassenstrijd en die is na het verlaten door Nederland van de EU nog lang niet gestreden. Nexit is in dit geval geen issue!

Thom Holterman

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: