Spring naar inhoud

Volksopstand In Frankrijk. De Gewone Fransen Zijn Het Zat

11/12/2018

‘Gilets jaunes’ of wel ‘gele hesjes’ zijn in Frankrijk en ver daarbuiten het symbool van de lopende revolte geworden. ‘Grote manifestaties van sociale strijd ontregelen elites altijd omdat de bevolking zich nooit mobiliseert op het moment dat zij verwachten. Bovendien bedenkt de bevolking actievormen waar de genieën afkomstig van de grote universiteiten nooit aan gedacht hebben. De beweging van de gele hesjes is een nieuwe illustratie van deze ‘wet’ van de volksgeschiedenis’, aldus de geëngageerde Franse historicus Gérard Noiriel. En de voorkant van het nieuwe nummer van Siné Mensuel (nr. 81, december 2018) geeft beeldend uitdrukking aan die ‘wet’. Macron kan veel gestudeerd hebben, als toreador is het min mannetje tegenover de stier Gele Hes:

De genoemde historicus vervolgt in het nummer van Siné Mensuel zijn betoog. Hij merkt op: ‘Het gele hesje werd enkele jaren geleden door verkeersveiligheidsdeskundige ambtenaren en wetgevingsbevoegden opgelegd aan automobilisten als verplicht attribuut in de auto. En de bevolking ontdekte er een wanhoopsymbool in van hen, die het kapitalistische systeem langs de kant van de weg in de steek laat. Je moet er maar op komen!’. Gérard Noiriel pakt nog verder uit in zijn artikel. Hij deed dat ook op soortgelijke wijze elders, waarnaar ik kortheidshalve verwijs; zie onder de titel ‘De gele hesjes en de ‘Lessen van de geschiedenis’.

Economieonderwijs

In dit nummer wordt ook een facet verduidelijkt waarom jongeren van de Franse lycea de straat op gaan: het niet pikken van voorgenomen inhoudelijke verandering van het onderwijsprogramma. De vraag is: ‘Worden de economieprogramma’s van lycea door het Élysée (=Macron) geschreven?’. Daar lijkt het op. De regering wil het lyceum ‘hervormen’ en wel snel, dat laatste om elke overdenking en consultatie ervan te vermijden en oppositie tegen te gaan. Dictatuur dus. Bij Macron niet vreemd want neoliberalisme en autoritarisme vallen samen. Velen zullen hebben gezien hoe rond honderdvijftig lyceumstudenten gehurkt en met hun handen in de nek moesten zitten onder politiebewaking. Een methode afgekeken van de Rode Khmer? In ieder geval was te zien: zo intimideer je mensen. Maar dat staat in een ander neoliberaal programma geschreven.

Aan de projecten van de programma’s voor economische en sociale wetenschappen is te begrijpen, waardoor zich toch een sterke oppositie wist te ontwikkelen. Het is de bedoeling de neoklassieke versie van de marktvisie te privilegiëren (het onderwerp werkloosheid is geschrapt; in een neoliberale visie zijn er geen werklozen: of ze zijn dood gegaan van de honger of ze zijn in een werkkamp geïnterneerd; recept te vinden bij de neoliberale econoom Hayek in zijn The Road to Serfdom, 1944). De Franse ‘Vereniging van politieke economie’ (Afep), die kritische economen in zijn midden heeft, verzet zich tegen deze ongekende verschraling van het economieonderwijs, zo is uit Siné Mensuelop te maken. Ze prikken de argumentatie lek.

De beweging van de gele hesjes heeft veel diepliggend ongenoegen weten te mobiliseren. De woede geldt dus veel meer dan de verhoging van brandstofprijzen alleen. Het lijkt wel of iedereen het zat is en het helemaal heeft gehad met dat zootje van boven, daar in de wolken. De bevolking komt in opstand zo heeft Siné Mensuel op de achterkant van dit nummer verbeeld. In feite heeft het nummer twee voorkanten!

 

Vanzelfsprekend vindt men binnenin alle gebruikelijke ingrediënten voor een mooi, informatief nummer: een overvloed aan bijdragen, rubrieken, het grote interview van de maand, de cartoons en stripverhalen…

Thom Holterman

Siné Mensuel, nr. 81, december 2018, 32 blz., prijs 5,50 euro.

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: