Spring naar inhoud

Het Verzet Gaat Door: Welkom In 2019

09/01/2019

Het kerstreces zit erop en iedereen heeft zijn of haar stelling weer ingenomen. Overigens is een aanmerkelijk aantal gele hesjes actief gebleven gedurende die hele periode, zoals ik heb kunnen constateren. En met een nieuw elan hebben allen zich weer gemanifesteerd. Zoals gebruikelijk heeft Frankrijk in zijn hoedanigheid van permanente uitzonderingsstaat zich ook van zijn bekwame kant laten zien: tussen half november – half december 2018 zijn in het kader van de manifestaties van de gele hesjes in totaal 5000 personen strafrechtelijk ‘gehoord’ waarvan velen in voorarrest en of preventieve bewaring zijn genomen. Dit alles was gebaseerd op het vermoeden van een ‘delict van deelname aan een groep met het oogmerk op de voorbereiding van geweldspleging of vernieling’. Vaag? Dat was ook de bedoeling van de wetgever: iedere willekeurige burger moet onder die bepaling te vangen zijn. Dit soort strafrecht schurkt aan tegen een nationaalsocialistische strafrechtsoptiek. Alle mensen die onder de bepaling vallen zitten in die ene fles, die ontkurkt gaat worden, zoals op de voorkant van het nieuwe nummer van Siné Mensuelis te zien:

Gele hesjes

In het nummer gaat de kritische Franse criminoloog Laurent Mucchielli in op gewelddadigheden van de Franse overheid onder de titel: ‘De gele hesjes zijn goed geknuppeld’. Hij citeert president Macron die over een ‘oorlogssituatie’ in Parijs sprak. Mucchielli wijst erop dat je die figuur [en al die andere lui ‘van boven’; thh.] altijd hoort praten over burgers die gewelddadig optreden, maar  zij spreken nooit over het politiegeweld jegens demonstranten. Hij vraagt in zijn bijdrage aandacht voor de zogenaamde ‘zachte wapens als Flash-Ball, die inmiddels een aantal burgers een oog heeft gekost’. Bij elkaar genomen, zo vat hij samen, ‘heeft men in de afgelopen tijd een juridificering en een militarisering van de handhaving van de orde bijgewoond, die terugleidt naar een tijd en niveau die lang de reputatie van de Franse politie uitmaakte’. [Er is terug te denken aan de tijd dat de oud-politiefunctionaris Maurice Papon, die in Vichy-Frankrijk misdaden tegen de menselijkheid had begaan, gewoon Prefect van de politie (Parijs; 1958-1967) kon zijn; thh.]

Ook treft men over twee pagina’s nog een verslag aan over de gele hesjes op een rotonde in Flixecourt (Somme). Men leert de mensen kennen die er actief zijn, waar zij sociaal vandaan komen, wat hun werkervaring is, waar zij van rond moeten zien te komen en onder welke omstandigheden zij leven. Maar als we doen wat de machthebbers van ons verwachten, wat rest ons dan in het komend jaar…?

 

Verder in dit nummer een verslag van de conferentie in de (rechtse) economische faculteit Paris-Dauphine, over hoe een fabriek te sluiten (in het kader van relocatie). Een industrieel die zich met dit soort activiteiten al 25 jaar bezighoudt (Henri-Benjamin Roux) leverde zijn aandeel op die dag. Dat wordt aangevuld in Siné Mensuel met een artikel over de tewerkstelling van mensen in Frankrijk van buiten Frankrijk komende (zoals Duitsers en Hongaren): zeer uitgebuit en onderbetaald.

Waar er teveel werkaanbod is en sterke onderbezetting bestaat vallen letterlijk doden. Dit wordt uit de doeken gedaan door de spoedeisende hulp arts Patrick Pelloux in zijn rubriek ‘Het ziekenhuis in crisis. Urgentie!’. Naast dit al natuurlijk de overige rubrieken, cartoons en strips.

Het laatste nieuws…

‘Het einde van de wereld belde me zojuist. Ze kan niet komen. Ze wordt opgehouden bij de COP 24’. … …  ‘Maar niet heus. Ik maak een grapje, ze komt!’.

Thom Holterman

Siné Mensuel nr. 82, januari 2019, 32 blz., prijs 5.50 euro

[Beeldmateriaal ontleend aan het besproken nummer van Siné Mensuel.]

 

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: