Spring naar inhoud

Het Klimaat Redden…Maak Plaats Voor Jongeren

13/03/2019

Met de grote klimaatcatastrofe voor de deur, is er een nieuw concept geboren: de ‘collapsologie’, of wel de studie van de instorting van onze (westerse) beschaving, dat wil zeggen van de ‘thermo-industriële maatschappij’. Het doel van de collapsologie, is te lezen in het maart-nummer van Siné Mensuel, is manieren te vinden via de rede en de intuïtie om de instorting zonder gezeik te overleven. Als een van de gangmakers wordt opgevoerd Pablo Servigne, een van de theoretici van de beweging. Maar er zijn er meer voor wie de hete zomer van 2018 een obsessie is geworden. Siné kan er in meegaan. Om het klimaat te redden, zo leert de voorkant van het nieuwe nummer, geeft het een opdracht mee: ‘Maak plaats voor de jongeren!’:

Jongeren

En die jongeren manifesteren zich:

Algemene staking voor het klimaat

 

Blijf van mijn toekomst af

En verder?

In het nummer zijn naast de aandacht voor het klimaat ook items te lezen over (a) dommigheden in hoofdredactionele commentaren over de beweging van de Gele Hesjes, dommigheden geïntroduceerd op 14 november 2018 door de Franse president Macron (die beweging noemde hij: ‘hedendaags poujadisme’) en enkele dagen later de gemankeerde Franse filosoof met patent op zichtbaar borsthaar Bernard Henry Lévy. Die vergeleek de manifestatie van de gele hesjes met de anti-parlementaire betoging op 6 februari 1934 georganiseerd door rechtse groeperingen en extreemrechtse liga’s; over (b) casseurs (slopers): Macron zal je bedoelen als ‘sloper (casseur) van rechten’; over (c) wat er in Bure (een Frans gehucht aan de Maas) gebeurt ter voorbereiding van de gigantische ondergrondse opslag van kernafval. Zouden ze daar nooit van het ‘fiasco van Groningen’ hebben gehoord?; over (d) echtelijk geweld met de vrouw als slachtoffer en bijkomende prangende zaken. Naast en tussendoor dit alles de rubrieken en strips.

Roofzucht

We zijn begonnen met de klimaatproblematiek en we eindigen ermee. Let op de twijfelzaaiers. En dan praten we over het grote geld dat zolang mogelijk wil blijven profiteren van de destructie die met behulp van thermo-industriële activiteiten, boskap, leegvissen van oceanen en noem maar op wordt gepleegd. Want het is geen klimaatramp maar kapitalistische roofzucht die ons bedreigd, ook vanuit Nederland (Hollandse vastgoedmiljonair financiert twijfelcampagne). Kortom, vandaaruit vindt steun plaats aan:

De liberale as Washington-Parijs tegen de ecologie…

‘De natuur moet zich aanpassen of creperen!!’

Thom Holterman

Siné Mensuel, nr. 84, maart 2019, 32 blz., prijs 5,50 euro.

[Beeldmateriaal ontleend aan het besproken nummer van Siné Mensuel.]

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: