Spring naar inhoud

Gecoöpteerde Mandarijnen Van De Liberale Universiteit

31/03/2019

Deze week is er veel te doen geweest over het verklikkersysteem opgezet door extreemrechtse clubjes. De doorn in hun oog is de sterk linkse invloed die binnen het onderwijs, van basisschool tot universiteit, zo’n rol speelt dat er een grote indoctrinatie van zou uitgaan. Al jaren merk ik daar in verkiezingsuitslagen niets van. Daaraan gemeten zou je het tegendeel kunnen beweren. In linkse kringen waar getracht wordt na te denken, is dan ook iets van dit tegendeel op te merken. Ik schreef erover in een klein, recent uitgegeven, boek getiteld Volken zonder staat, Antropologie en libertaire leerstukken (Kelderuitgeverij, Utrecht, 2018). Uiteraard beveel ik het van harte aan voor gebruik in het onderwijs…

Ik haal er één citaat uit om aan te geven dat de situatie op universiteiten statistisch diametraal anders ligt dan door vorenbedoelde extreemrechtse clubjes voorgesteld:

“Het spreekt vanzelf dat [de Franse filosoof] Michéa geen enkel bezwaar heeft om in dit geval de term ‘communisme’ te gebruiken. Het gaat om elementaire vormen van wederkerigheid en wederzijdse hulp tot uitdrukking te brengen, zonder welke geen enkele menselijke samenleving duurzaam zou kunnen bestaan. Van belang is dat zulke analyses [geciteerd door Michéa] als die van Graeber passen in het kader van het onderzoek, dat de eerdergenoemde Marcel Mauss (1872-1950) aanving in 1924 met zijn beroemde Essai sur le don. Het bleef bij hem persoonlijk niet bij deze antropologische studie. Mauss was ook nauw verbonden met de coöperatieve beweging in zijn tijd en met de vakbeweging; hij was activist van het eerste uur van de SFIO (Franse sectie van de Internationale arbeidersbeweging) en beheerder, vanaf de eerste dag, [van het dagblad] L’Humanité. Mauss was zich er dus bewust van dat zijn antropologische onderzoek naar de kwestie van de gift, de beste filosofische garantie bood voor een populair, arbeiderssocialisme dat in staat zou zijn intellectueel en moreel verzet te bieden tegen alle statelijke en autoritaire verleidingen. Het is dus ook begrijpelijker waarom zijn werk zo weinig gewaardeerd is door de meeste, gecoöpteerde mandarijnen van de moderne liberale universiteit.” (Thom Holterman, Volken zonder staat, 2018, p. 56, waar ook de verwijzingen zijn te vinden).

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: