Spring naar inhoud

Geen Bosbranden Meer Omdat Domheid Regeert. En Marche…

15/09/2019

‘En marche’, vooruit met de geit, zo loopt de robocop over uitgeschoten ogen van activisten en toevallige omstanders (Omdat mijn fiets daar stond, weet u nog?) bij manifestaties tegen Macron en het hele regerende systeem. ‘En marche’, de beweging opgericht in 2016 door Emmanuel Macron toen hij nog diende als minister van Economische Zaken onder de socialistische president François Hollande. Die verraadde het socialisme; Macron verraadde Hollande en het socialisme (kon hij dat laatste eigenlijk?). Wat hij niet verraadde was het Kapitaal – en om dat te verdedigen liet hij de ogen van mensen uit hun hoofd schieten. ‘En marche’ dus leert de voorkant van het nieuwe nummer van Siné Mensuel, nr. 89:

Verder in dit nummer?

 

Binnen enkele jaren zullen we zelfs geen bosbranden meer hebben…

‘Een bos, wat is dat?’

 

Dit komt omdat de domheid zelf regeert

‘Als het moet vernietigen we het Iran van Saddam Hoessein!’

 

Einde van de wereld?

Wie nog naar Frankrijk wil, zou eens het departement de Aude, in het zuiden kunnen bezoeken (tegen de voet van de Pyreneeën en bij de Middellandse zee). De naam ontleent het aan de rivier de Aude, die er doorheen stroomt. Volgens Siné Mensuel is het departement heel goed vervuild. Er worden voorbeelden beschreven, waarbij een ervan mij sterk doet denken aan Dordrecht en de watervervuiling door de aldaar gevestigde chemische industrie. Wat wil het geval in Aude?

Het water dat voor drinkwater wordt gebruikt komt uit ondergrondse waterbekkens. Die blijken zeer vervuild onder meer door de aanwezige atrazine (een onkruidverdelger die al lange tijd niet meer mag worden toegepast). Die vervuiling is opnieuw vastgesteld door recent uitgevoerd onderzoek door mensen van de Universiteit van Montpellier. Hoe reageerde het overheidsgezag op de onderzoeksresultaten? Wel, dat heeft de drempel van toelaatbaarheid verhoogd [herken wat in Nederland gebeurt met de stikstofproblematiek, waarover ‘herberekenen’ wordt gesproken], opdat het aanwezige percentage atrazine niet meer beschouwd kan worden als een probleem gedurende vijf jaar voordat men eindelijk de koolstoffilters heeft geïnstalleerd voor de waterzuivering…

Maar gelukkig blijft er voor ons hoop…

‘Het zal de laatste generatie zijn die de tijd heeft om zich voort te planten voor het einde van de wereld.’

[ThH]

Siné Mensuel, nr. 89, september 2019, 32 blz., prijs, 5,50 euro

[Beeldmateriaal overgenomen uit het aangekondige nummer van Siné Mensuel nr. 89.]

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: