Spring naar inhoud

Opstand der gemeenten. Internationale Bijeenkomsten Sociale Ecologie

24/09/2019

In Luik (België) zullen op 26-29 september aanstaande de Derde Internationale Bijeenkomsten van de sociale ecologie (IIIe RIES) worden gehouden.  Met haar veelheid aan ecologische en solidaire projecten die al bestaan, wordt Luik een vruchtbaar terrein geacht voor de zaden van de sociale ecologie. Deze bijeenkomsten zijn geïnspireerd door het denken van Murray Bookchin. Nadat ze plaatsvonden in Lyon en Bilbao ontvangen wij ze hier in Luik.

De reden van deze bijeenkomsten: ons samenlevingsmodel overdenken.

We zijn met steeds meer mensen die samen een uitweg zoeken om het kapitalistische systeem achter ons te laten, een systeem dat steeds meer autoritair en destructief wordt. Deze bijeenkomsten zullen een moment vormen om na te denken over de organisatie en de uitwisseling tussen personen en groepen die zich betrokken voelen bij de transformatie van de maatschappij.

De logica van het marktkapitalisme en het winstdenken vergiftigen de ganse samenleving, en dit resulteert vaak in de vernietiging van sociale banden en ecosystemen. De onderwerping aan het kapitalisme, die gegarandeerd wordt door de bestaande regeringen en het economische systeem dat gebaseerd is op competitie en groei, gaat voort met gewapende conflicten en brengt het leven op onze planeet in gevaar.

Omdat de invloed van het kapitalisme op de werking van onze maatschappijen groot is, blijken politieke, economische of gedeeltelijk sociale hervormingen onvoldoende en zelfs nutteloos. Een radicale omkering van de huidige structuren en onze huidige manier van denken en handelen is nodig. De volgende vragen komen naar voor: “Wat te doen? en “Waar naartoe?”.

Wat is de sociale ecologie?

Doorheen een analyse van revolutionaire bewegingen en de geschiedenis presenteert de sociale ecologie die door Murray Bookchin is gearticuleerd perspectieven en hulpmiddelen voor een vrije samenleving: politiek en economisch zelfbeheer, directe democratie in communes die samenwerken in een confederatie. Vandaag tonen verschillende reële ervaringen dat een organisatie volgens de principes van de sociale ecologie mogelijk is: democratisch confederalisme in Rojava, Zapatista-gemeenschappen in Chiapas en de ZAD in Notre-Dame-des-Landes. En zeer recent nog hebben de Gele hesjes van Commercy een volksvergadering in het leven geroepen die voortbouwt op libertair municipalisme.

Doe met ons mee!

Het is enkel collectief dat we een moderne, vrije en ecologische maatschappij kunnen opbouwen. Niemand gaat het in onze plaats doen. Wij nodigen jullie uit om ons in Luik te vervoegen van 26 tot en met 29 september 2019, voor een conferentie/debatten/workshops/concerten/maaltijden/feest/(…) om samen na te denken en een beweging op te bouwen.

[Tekst overgenomen van de site Ecologie sociale.be; voor meer informatie, klik HIER.]

Opstand der gemeenten

Het zijn in Frankrijk onder meer de kleine gemeenten, die dwars liggen tegen veel waarmee zij van hoger hand worden geconfronteerd. Dat gaat van gebruik van onkruidbestrijders (pesticiden) tot de installatie van ‘slimme meters’ (Linky). Het betreft in Nederlandse verhoudingen kleine – en dus overzienbare – gemeenschappen (in het Frans gedekt door woorden als: villages, territoire, communes, municipalité). Samen met grotere gemeenten, waarvan sommige niet achterblijven (en dan vooral in wijken), kan men voor wat hier gaande is een omvattende term als communalisme gebruiken. De opstand, het verzet komt daarmee vanuit de basis van de samenleving. Gecombineerd met het assemblisme (van ‘assemblee’, de rotonde-democratie) van de beweging van de Gele Hesjes, levert dit een verzetsbeweging met een vorm van directe democratie.

Ook de kleine gemeenten kennen in Frankrijk hun eigen gekozen burgemeester. Die neemt regelmatig het voortouw om verzet aan te tekenen. Dat laatste vond onlangs weer plaats in een dorp in de omgeving van Rennes. De burgemeester van Langouëte vaardigde uit dat er geen pesticides mochten worden gebruikt tot 150 meter afstand van woningen (en openbare gebouwen, als scholen). De prefect (de zetbaas van de Franse centrale overheid in het departement) is tegen de beslissing van de burgemeester een administratief geding begonnen. De prefect huldigt dat de burgemeester niet bevoegd is in dit soort zaken. De burgemeester houdt vol van wel, want hem is de zorg omtrent veiligheid en gezondheid (milieuzorg) ten behoeve van de inwoners toevertrouwd.

Wat op dit lokale, basale vlak in Frankrijk gebeurt ziet eruit als een laboratorium van de sociale ecologie, zo las ik in het Franse weekblad Marianne van 6-12 september 2019. In een van de twee artikelen over deze problematiek in dat weekblad kwam ik ook de naam van Murray Bookchin tegen.

De twee eerste bijeenkomsten SIER vonden plaatst in Bilbao en Lyon. De derde gaat nu van start in Luik. Kruipt het besef dat wat lokaal moet gebeuren in noordelijke richting om ook Nederland te bereiken…?

Thom Holterman

Advertentie
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: