Spring naar inhoud

Chirac: ‘Herrie En Luchtjes’ en Gele Hesjes: De Straat Tegen De Minachting

09/10/2019

De voorkant van het nieuwe nummer van Siné Mensuel (nr. 90) toont een ‘eerbewijs’ aan de overleden oud-president Chirac: ‘Herrie en geurtjes’. Wat is het geval. Op 19 juni 1991 sprak Chirac bij een debat-maaltijd in Orléans voor 1300 van zijn politieke activisten de volgende woorden uit: ‘Naast de Franse arbeider, die samen met zijn eveneens werkende vrouw  15 000 franc verdient, woont op dezelfde galerij van het flatgebouw een vader van een gezin met drie of vier vrouwen en een twintigtal kinderen. Hij haalt 50 000 franc binnen via de sociale dienst zonder, natuurlijk, te werken…Als je daarbij de herrie en de geurtjes (le bruit et l’odeur) optelt, wordt die Franse arbeider op dezelfde galerij daar gek van. Het is zoals het is. En het is te begrijpen. Als het u betrof zou u net zo reageren. En je hoeft geen racist te zijn om dat te zeggen. We hebben geen geld meer om dit soort gezinstoestanden toe te staan. Welnu, het is tijd voor het instellen van een moratorium’, aldus Chirac in 1991. Het is allemaal weer terug (retour) omdat Macron met eenzelfde retoriek werkt aan zijn herverkiezing in 2020:

Gele Hesjes

De beweging van de gele hesjes vormt een ware pedagogische volksuniversiteit, aldus Siné Mensuel. Men vindt het bewijs op de rugzijde van de hesjes, sommige onfatsoenlijk, maar de leuzen spreken iedereen aan. Het collectief Plein le dos (De rug vol) verzamelt vanaf het begin foto’s van de achterkanten van de hesjes, door heel Frankrijk heen, en documenteert daarmee de ontwikkeling in de politieke actualiteit. Dat loopt van acties van week 1 en 2 met toen nog de klacht over de brandstofprijs. Heel snel veranderden de teksten op de hesjes, zoals toen de Notre-Dame uitbrandde en miljardairs zoals de tasjesmaker Vuitton miljoenen zeiden te schenken voor de restauratie van die kerk. Toen kon er in eens veel geld vrij gemaakt worden (die schurken zonder grenzen moeten overigens nog over de brug komen). En daar verscheen de leus ‘Dans quel monde Vuitton?’, ‘In welke wereld leven we?’. De naam Vuitton spreek je in het Frans uit (vertaald) als ‘leeft men’ en levert dus een mooie woordspeling op met de naam van een financieel roofzuchtige.

Ook op een woordspeling berust de leus ‘Borgne to be free’ (Borgne, eenogig, spreek je uit als het Engelse born, geboren). De leus zegt dus: Eenogig om vrij te zijn. En die oogkwetsuur is door schietende ME’ers veroorzaakt… Het collectief ‘Plein le dos’ geeft een gelijknamig blad uit; zie de site Plein le dos. De ondertitel ervan luidt: Voor een volksgeheugen. De straat tegen de minachting.

 

Vooruit, voor de dialoog!

 

 Verder in dit nummer bijdragen die aan Nederland doen denken, over: (1) geprogrammeerde verarming van gepensioneerden, (2) afbraak van de publieke diensten, (3) boeren die door kunnen gaan met vervuilen. Buitenlands nieuws is er ook: (a) Bolsonaro de facho vernietigt niet alleen het Amazonegebied en (b) Oog in oog met rechts bieden libertairen in Griekenland verzet: Exarcheia geeft zich niet gewonnen.

De boeren ook niet. Er wordt geprobeerd ons te verbieden phytosanitaire producten te gebruiken.

‘Wij hebben gewonnen’.

Thom Holterman

Siné Mensuel, nr. 90, oktober 2019, 32 blz., prijs 5,50 euro

[Beeldmateriaal afkomstig uit het besproken nummer van Siné Mensuel.]

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: