Spring naar inhoud

De Strijd Gaat Door

07/01/2020

7 januari 2015 werden acht redactieleden van het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo door twee islamisten vermoord. Onder hen bevond zich de cartoonist Tignous. In het nieuwe nummer van Siné Mensuel (nr. 93, januari 2020) wordt Chloé Verlhac, de weduwe van Tignous geïnterviewd. Over hoe zij, met haar twee jonge kinderen, de afgelopen vijf jaar overleefde en over hoe zij zich heeft ingezet voor het uitgeven van (ongepubliceerd) werk van haar omgekomen man. Want Tignous was een begenadigd cartoonist.

In dit nummer ook een vraaggesprek met de kinderpsychiater Florence Askenazy.. Over de behandeling van kinderen, die een trauma hebben overgehouden van de aanslag met een vrachtwagen op een boulevard in Nice, 14 juli 2016. Aangrijpend. Ook Tignous zelf komt men op de voorkant van de nieuwe Siné Mensuel tegen: met de vuist door het deksel van de lijkkist…Klassenstrijd…

 

Une bonne année?

Nog gelukkig nieuwe jaar wensen? Met tegelijk al die smeerlapperij van oorlogen, met milieu- en sociale destructie door kapitaal, machthebbers en heulende politici? De aandacht van de bevolking wordt gevangengehouden door diverse populisten. Het opportunisme verenigt hen. Over dat soort zaken gaan tamelijk wat rubrieken en artikelen in Siné Mensuel. Het meeste  ervan is op de Franse situatie gericht, maar de link is zo te leggen naar Nederland. Ik druk dat met twee cartoons uit. Eerst een ‘misverstandje’ (sorry), dan het ‘handjeklap’ (ook van degenen die zeggen dit af te wijzen).

De uitzonderingsstaat

‘Ik zei ‘euthenasie’, niet ‘État nazi’! (Nazistaat)

 

Samenstelling parlementaire fracties

Vlnr.: Groep ‘Weet niet’, Leiding Smokkelarij, Fanclub Ben Ali, Fanclub van Daesh, Oplichters, Seksueel perversen, In de oppositie omdat gevlucht uit de regering, Islamisten.

De speaker: ‘Maar het opportunisme verenigd ons allen!’

In Siné Mensuel stond de cartoon bij een artikel over Tunesie; zit er toch niet een herkenningsmoment in de cartoon, passend voor de compositie van de ‘blocs’ voor het Nederlandse parlement plus de conclusie van de Speaker?

[ThH]

Siné Mensuel, nr. 93, januari 2020, 32 blz., prijs 6,50 euro.

[Beeldmateriaal overgenomen van het geciteerde nummer van Siné Mensuel.]

Advertentie
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: