Spring naar inhoud

Drones Aan De Grond Genageld

20/05/2020
tags:

De Prefectuur van de Parijse politie (PP) moet drones aan de grond houden, heeft de Raad van State, de hoogste administratieve rechter in Frankrijk in een geschil beslist. De staat is gelast om ‘onverwijld te stoppen met het uitvoeren van surveillancemaatregelen met behulp van drones’ in Parijs, in het kader van de lockdown.

Sinds half maart 2020 gebruikt de Parijse politie drones om te waken over het respecteren van de gestelde maatregelen in het kader van de lockdown. Twee organisaties vochten het gebruik van de drones aan. Het gaat om de vereniging ‘La Quadrature du Net’ en de ‘Liga voor de rechten van de mens’ (LDH). De twee organisaties bekritiseerden de PP voor het gebruik van dronecamera’s om beelden van personen ‘buiten een wettelijk kader’ vast te leggen, op te nemen en te exploiteren.

De administratieve rechtbank van Parijs gaf geen gevolg aan het verzoek om vast te stellen ‘dat de politiediensten de drones zouden hebben gebruikt in omstandigheden die het mogelijk zouden hebben gemaakt om personen ter plaatse te identificeren’. La Quadrature du Net en de LDH kondigden daarop aan dat ze in beroep zouden gaan om een ‘constructievere beslissing’ van de Raad van State te verkrijgen.

De Raad van State stelde in zijn beschikking van 18 mei enerzijds niet het principe van het gebruik van drones ter discussie – zolang deze niet bedoeld zijn om overtredingen vast te stellen of de daders te identificeren, maar om de politieteams ter plaatse te informeren, zodat zij afstandsmaatregelen kunnen afdwingen en met name bijeenkomsten van meer dan tien personen kunnen voorkomen. Anderzijds is de Raad van State van mening dat er geen garantie is dat de beelden die door deze op afstand bediende drones worden verzameld – die tussen 80 en 100 m hoog vliegen en met een groothoeklens filmen, terwijl ze zijn uitgerust met een optische zoom – niet zullen worden gebruikt voor ‘een gebruik dat in strijd is met de regels inzake de bescherming van persoonsgegevens’. Dus moeten de drones aan de grond blijven.

Commentaar:

Wie denkt dat de overheid altijd binnen het kader van de wet handelt of nooit de wet zal gebruiken voor een ander doel dan waarvoor die is uitgevaardigd (bekend als ‘détournement de pouvoir’), is gewoon te goedgelovig. Als het om overheid gaat, kan je niet wantrouwig genoeg zijn. De sturing van het handelen van overheidspersoneel wordt meer dan eens verricht vanuit een losgezongen ambtenarentop (vergelijk de belastingdienst in de toeslagen-affaire, waarnaar nu een strafrechtelijk onderzoek wordt ingesteld). Zij worden veelal gedekt door politici die daar om verschillende redenen baat bij hebben, als die politici sowieso niet worden voorgelogen door diezelfde losgezongen topambtenaren. Dat hebben we de laatste jaren regelmatig voorbij zien komen. [ThH]

[Bron: Le Monde van 18 mei 2020 ; vertaling door en commentaar van ThH.]

[Combineer dit met het bericht over de aanschaf van drones, klik HIER ]

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: