Spring naar inhoud

Adieu, Marius. In Herinnering

28/05/2020

Marius de Geus (1954-2020)

[Boekpresentatie in Fort van Sjakoo]

Marius en ik leerden elkaar kennen door gemeenschappelijke interesse in het anarchisme. Dat was in de tweede helft van de jaren 1980. Hij zat als politicoloog in de politiek-filosofische hoek, met aandacht voor  milieu en omgeving als accent. Vriendelijk in zijn benadering van mensen, bedachtzaam bij het formuleren van zijn gedachten, open en direct in het verkondigen van zijn visie. Marius is niet meer. Op 20 mei 2020 viel het doek voor hem, na een heftig ziekbed – geheel los van corona overigens.

We zullen hem missen – ook in de redactie van de AS. Maar er is tekst te over van zijn hand om op terug te vallen. Als voorbeeld herinner ik aan zijn samen met Thomas van Slobbe geschreven boek fences & freedom, The Philosophy of Hedgelaying (2003), over heggen en vlechtheggen. In veel gevallen gaat het niet om zo maar een heg, maar om een landschapsgeheel, een ‘coulisselandschap’ of  een ‘wallenlandschap’. Doorn in het oog van intensieve landbouw, industriële agrarische industrie: heggen zijn hinder, zijn kosten, werken inefficiëntie in de hand. Ze moeten dus met wortel en al de grond uit; geen vogel meer over, want geen broedplaats te vinden voor die dieren, enzovoort. De pesticide-sproeier over het land, dat heet efficiënt: leve de agrochemische verdelgingsindustrie. Marius, we zetten de strijd voort.

Het past allemaal in de ‘filosofie’ die Marius bezig was uit te werken. Tot het laatst toe. Zo werkte hij nog intensief mee aan nummer 203 van de AS met als thema ‘Van wie is het landschap?’ (voorjaar 2019). Nummer 205 van de AS zou met het thema ‘Matig!’ (najaar 2019) zo aan hem opgedragen kunnen zijn – hij kon er nog net aan meewerken…

Marius was nog niet klaar. Hij had, inmiddels enkele jaren gepensioneerd, nog een heel programma in zijn hoofd om uit te werken. En ook zouden hij en ik nog terugkomen op een discussie die we over Rousseau hadden, want we verschilden in dat geval zeer van mening. Die zal blijvend rusten. Nog bedankt voor alles wat je voor ons kon betekenen. Adieu!

Thom Holterman

One Comment leave one →
  1. Rymke permalink
    28/05/2020 13:51

    Mooi, Thom! Ja, het is fijn dat Marius het nummer ‘Matig’ nog heeft kunnen lezen, hij was er blij mee, maar ongetwijfeld zou hij over het onderwerp nog heel veel meer hebben kunnen en willen zeggen, en hadden wij dat graag van hem willen horen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: