Spring naar inhoud

De Aarde Eerst ! – Handboek Voor Directe Actie

31/05/2020

‘Een uitgebreid handboek voor directe actie. Echte catalogus van bewezen tactieken, met gedetailleerde instructies voor gebruik’. Zo beschrijft Bibliothèque Fahrenheit 541 de pil van ruim vierhonderd pagina’s over ‘directe actie’. Die term werd in de jaren 1910 gepropageerd door de Industrial Workers of the World (IWW). ‘Het verwijst naar de praktijk om te proberen de gewenste verandering rechtstreeks tot stand te brengen, in plaats van te vertrouwen op politieke bemiddelingsmethoden zoals stemmen of petities indienen,’ aldus de auteurs van het boek. [Vertaling van deze bespreking ThH]

 

In de context van de wijdverbreide onteigening en vervreemding die de industriële samenleving oplegt, biedt directe actie kracht en macht aan degenen die er gebruik van maken: John Brown, Nelson Mandela, Rosa Parks en andere burgerrechtenactivisten, de Britse suffragettes, activisten in de Notre-Dame-des-Landes ZAD en in het bos van Hambach, … Sociale bewegingen triomferen of falen op basis van hun vermogen om strategische doelen aan te vallen, repressie en coöptatie te weerstaan, zo is te lezen.

‘Regeringen gebruiken strategieën om verzetsbewegingen te pacificeren, zoals het tegen elkaar opzetten van gemeenschappen, het wissen van hun collectieve herinneringen en het veranderen van hun strijd in iets onschuldigs – net zoals de militante strijd van de burgerrechtenbeweging werd gewist en vervangen door een Martin Luther King Boulevard in elke stad,’ zoals de auteurs ook wel weten.

De auteurs wijzen op allerlei fundamentele veiligheidsregels om de risico’s van staatsrepressie te verminderen. Zo zie je de staat de ‘strijd tegen het terrorisme’ gebruiken als voorwendsel om zijn toezicht en controle uit te breiden tot groepen die bijvoorbeeld de achteruitgang van het milieu aan de kaak stellen.

Het gebruik van informatietechnologie wordt in het boek in al zijn aspecten besproken en er worden veel tips, met name voor anoniem gebruik, gegeven. De voorbereiding van een actie wordt zorgvuldig beschreven vanuit organisatorisch, materieel, juridisch en mediaoogpunt…

Een hoofdstuk is volledig gewijd aan anti-repressie, met een opsomming van alles waarmee men geconfronteerd kan worden, van identiteitscontroles tot politiebewaring, van infiltratie tot afluisteren, van traangas tot opsluiting. Vervolgens gaat het terug en beschrijft het de meeste blokkeringstechnieken uitvoerig, eerst op de grond, daarna in de lucht, vergezeld van talrijke beschrijvende diagrammen.

Ook lange termijnbezettingen komen aan bod, evenals spoorblokkades, zeeblokkades, helikopterblokkades, ontrollen van spandoeken. Tot slot worden de belangrijkste wettelijke voorschriften besproken voor degenen die ‘wettelijke sabotage’ overwegen. In dat geval is natuurlijk specifieke juridische kennis nodig, zoals voor de Nederlandse situatie.

Dit boek heeft de verdienste dat het alle nuttige – en beproefde – informatie samenbrengt om zich voor te bereiden op elke directe actie. Compleet genoeg om regelmatig te worden geraadpleegd.

EARTH FIRST ! Manuel d’action directe, Éditions Libre, Paris, 2019, 418 blz., prijs 13 euro.

[Deze bespreking en het beeldmateriaal is ontleend aan Bibliothèque Fahrenheit 451; vertaling thh.]

Advertentie
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: