Spring naar inhoud

Spaanse Uitgave ‘Volken Zonder Staat’

06/06/2020

In 2018 kwam de Nederlandse editie van het boek Volken zonder staat, Antropologie en libertaire leerstukken uit bij Kelderuitgeverij, Utrecht. Het doet mij plezier nu aan te kondigen dat er zojuist een Spaanse versie van dit boek is verschenen. De Spaanse uitgever La Neurosis o Las Barricadas, Madrid publiceerde bij de aankondiging ervan een korte inleiding, die ik met behulp van kameraden uit het Spaans vertaalde en hier bij deze gelegenheid aanbied.

Korte inleiding Spaanse editie

Volken zonder staat. Antropologie en Anarchisme

Het is de twaalfde titel in de kerncollectie van onze uitgeverij. In dit werk benadert de Nederlandse onderzoeker Thom Holterman enkele van de belangrijkste werken van de antropologie van de afgelopen decennia. Hij bestudeert, ver van de vooroordelen die typisch zijn voor het westerse denken, welke culturele kenmerken van samenlevingen die georganiseerd zijn in niet-statelijke structuren, de ontwikkeling van vormen van overheersing verhinderen. De details die door verschillende gepubliceerde onderzoeken van anderen worden verstrekt, dienden de auteur om de verschillen af te leiden tussen samenlevingen die georganiseerd zijn rond waarden die de centralisatie van de macht verachten en andere die, integendeel, de machtsverhoudingen van sommige mensen ten opzichte van andere mensen stimuleren en normaliseren.

Het is interessant om te zien welke volkeren en culturen zich hebben beschermd tegen de accumulatie van macht en hoe ze dat hebben gedaan. Als we naar het heden of het verleden kijken, is het duidelijk dat er verschillende volkeren zijn die een enorme minachting hebben getoond voor ongelijkheid, egoïsme en geweld. Vanuit dit oogpunt kunnen we veel vooroordelen over de superioriteit van de westerse samenlevingen ten opzichte van andere culturen in twijfel trekken. Het zou gemakkelijk zijn om een voorbeeld te geven: als we het gemeenschapsgevoel en de zorg voor sociaal evenwicht, vrijgevigheid of zelfvoorziening op prijs stellen, zou blijken dat de westerse samenlevingen helemaal niet geavanceerd zijn. Dan zouden we moeten benijden hoe in bepaalde culturen sociale normen worden gearticuleerd die de mogelijkheid belemmeren dat sommige sociale groepen een of andere vorm van overheersing over anderen kunnen uitoefenen.

Dit is de as waar de staatloze volkeren omheen draaien. Antropologie en anarchisme die op deze manier het feit in twijfel trekken dat elke wettelijke norm een instrument van overheersing is. Holterman dringt door tot de gewoonten van verschillende volkeren, waar ongeschreven normen, hun wetten die nooit in codes zijn belichaamd, dienen om een gelijkheid te garanderen die de centralisatie van de macht verhindert. Deze wijze van sociale organisatie zou niet de eenvoudige vrucht zijn van economische en materiële omstandigheden, maar zou een collectieve beslissing zijn. Dit idee ontkent dat vormen van centralisatie van politieke macht zoals de Staat een vooruitgang zijn en dat staatloze samenlevingen verankerd leven in een primitieve fase van de menselijke evolutie.

Holterman besteedt ook speciale aandacht aan de analyse van de collectieve intelligentie die een systeem gebaseerd op herstelrecht in meerdere gemeenschappen mogelijk maakt. Zijn lezing biedt lessen die we in gedachten moeten houden.

La Neurosis o Las Barricadas Ed., Colección Central, 12. Madrid 2020
132 págs. Rústica 18×14 cm; prijs 6,00 euro
ISBN 9788412134216

Overgenomen (en vertaald) van de site van de uitgever La Neurosis o Las Barricadas .

Voor de Nederlandse uitgave van Volken zonder staat, zie de site van Kelderuitgeverij .

Advertentie
One Comment leave one →
  1. nayakosadashi2020 permalink
    07/06/2020 19:56

    Ik ga dat boek nog even kopen van je nog !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: