Spring naar inhoud

Het Paradijs Van De Toekomst

17/06/2020

In wat voor wereld leven wij? De voorkant van het Franse anarchistische maandblad Le Monde libertaire (LMl; nr. 1818, juni 2020) maakt dat zichtbaar:

 

Sanitaire uitzonderingsstaat

Het redactioneel van LMl over de inhoud van dit nummer: ‘De affaire van de ‘maskers’ heeft in quasifotografische zin de leugen aan het licht gebracht die aan de basis ligt van de staat: dat haar efficiëntie haar legitimiteit conditioneert.

In deze tijden van ernstige economische crisis staat het geweld op het punt om te intensiveren, nu vergezeld van massabewaking op basis van robots die zijn uitgerust met kunstmatige intelligentie-apparatuur. En wat komen we dan tegen? Het vlaggenschip van het Franse computeronderzoek, dat verantwoordelijk is voor de STOP-COVID-toepassing, de  INRIA, kondigde op 12 mei zijn aftreden aan: ‘Een deel [van de broncode] wordt niet gepubliceerd omdat het overeenkomt met tests of kritische onderdelen voor de veiligheid van de infrastructuur’. Slechts twee korte weken zijn genoeg geweest om ook dit masker te laten vallen: het anoniem opsporen zal in feite een volgsysteem zijn.’ Zo maakt de sanitaire uitzonderingsstaat zich dikker en dikker.

‘Deze crisisperiode heeft aangetoond dat de koning naakt is en dat de staat niet het juiste model is. Hij staat machteloos tegenover iedereen, hij kan niet de meest rudimentaire bescherming bieden – de beroemde ‘maskers’, ze veranderen van nutteloos [als er te weinig zijn] naar verplicht [als er in de loop van de tijd genoeg voorraad is]. Veel van de artikelen in dit nummer van LMl richten zich op deze delen van de politieke werkelijkheid, op wat de politici en de ‘experts’ ons vertellen. Tot die werkelijkheid in brokstukken uiteen valt. En, mind you, ook enkele artikelen die laten zien wat initiatief in combinatie met zelforganisatie wèl kan doen.’

Strijdperken

                    Onze woede laat zich niet opsluiten

Verder alle maandelijkse informatie in dit nummer om de moed voor het leveren van strijd erin te houden. [ThH]

Le Monde libertaire nr. 1818, juni 2020, 56 blz., prijs 4 euro.

Advertentie
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: