Spring naar inhoud

De Idioten – Ze Durven Alles…

09/09/2020

Dat in de huidige wereld veel niet lekker zit, kan niemand meer ontgaan. Dat menigeen daardoor in verwarring raakt, is ook te begrijpen. Die verwarring doet dienst in de sfeer van verdeel-en-heers. Dit komt onder meer terug van complottheorieën tot virus-waanzin. De president van Frankrijk, Macron, doet het anders. Hij benoemde een nieuwe eerste minister. Die staat bekend als technocraat en zijn politieke ervaring is beperkt tot het lokale vlak. U ziet ze beiden op de voorkant van het nieuwe nummer van het satirische Franse maandblad Siné Mensuel (nr. 99. September 2020).

De Franse regering die de man in het overhemd liet samenstellen, bestaat uit zo’n 40 ministers en staatssecretarissen. Daar is dus de verdeel-en-heers mogelijkheid een ingebouwde factor. De eerste grote controverse is er al: het gaswinningsproject in de Antarctica. Daarin nemen deel het Franse Total en het Russische Novatek. De Franse minister van Financiën is voor en die van Ecologie en Transitie tegen. De Franse staat (dus de belastingbetaler) staat voor een groot deel van het gasproject garant. Argument van Financiën is: het gas is nodig voor de transitie. Zo zie je dat niet alleen Trump een idioot is, er zijn er nog veel meer. Op de voorkant van Siné Mensuel is dan ook te lezen: ‘De idioten, ze durven alles…’

 

Van alles en nog wat

Siné Mensuel is een satirisch blad, maar kan ook serieus zijn. Tevens kan het voorkomen, zoals nu, dat je van de meeste onderwerpen niet vrolijk wordt. De economie moet gered worden in Frankrijk, maar er is nog steeds dezelfde president, Macron. Dat betekent handelen vanuit een neoliberale visie. Vervolgens wordt over drie pagina’s aandacht besteed aan een ‘vrouwenhuis’ in een van de voorsteden van Parijs. Het levert een opsomming op van dieptreurige vormen van huiselijk geweld met de conclusie dat meer van dit soort ‘vrouwenhuizen’ moeten worden opgezet.

Dan is er een bijdrage over de herkomst en het werk van de vereniging die strijd tegen dierenleed, met name die voorkomt in de agro-industrie. De naam van de vereniging is L214. Het is de verwijzing naar het wetsartikel in het Franse Plattelandswetboek (Code rural) uit 1976. Dat artikel beschrijft een dier als een ‘wezen met gevoel’ en dat ‘door de eigenaar gehouden moet worden in omstandigheden die noodzakelijk zijn voor het biologische welzijn passend bij zijn soort’. Ga er maar aanstaan bij (mega)fokkerijen van varkens, kippen, eenden, ganzen. De vereniging werkt met de dialoog en het leveren van bewijs met beeldmateriaal. Dat laat weer zien welke puinhoop er vaak van die ‘omstandigheden’ wordt gemaakt en welke verschrikkingen de dieren moeten ondergaan.

Daarnaast, ook in Frankrijk, tiert het complotisme welig, zoals bij deze mannen:

‘Het is een complot om ons te verplichten te gaan werken!!!’

En verder

Naast andere sores, zoals voor ouderen: ‘Vandaag geen computer is morgen geen rechten!’ en voor jong gediplomeerde docenten: ‘Vijf euro voor twee uur correctiewerk’, zijn er nog wel vijf andere items om te behandelen. Zo moesten in Frankrijk natuurlijk ook beelden omver worden geworpen. Bijvoorbeeld waren sommigen voor:

‘Zijn jullie ziek om de ‘Denker van Rodin’ om te gooien!’ – ‘Wij houden niet van lui die denken…’

Thom Holterman

Siné Mensuel, nr.99, september 2020, 32 blz., prijs 6,50.

[Beeldmateriaal ontleend aan het besproken nummer van Siné Mensuel.]

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: