Spring naar inhoud

God Noch Meester

13/10/2020

Nummer 100 van Siné Mensuel (oktober 2020) is uit. Maar een feestelijk nummer, nee dat is het niet. Er is een aangrijpend verslag in te lezen, drie pagina’s, van de strafzaak tegen de handlangers van de islamistische terroristen, die begin januari 2015 de redactie van Charlie Hebdo uitmoordden alsmede een aantal mensen in een joodse supermarkt doodden. Beide aanslagen werden in Parijs gepleegd. Weg met religie, alle religie. In hetzelfde nummer een uitgebreid gesprek over taal – in dit geval de Franse taal. Waar het in de kern om draait is universeel: zij die het woord hebben, hebben de macht, en zij die de macht hebben, hebben het woord. Zoals politici, die daarmee kunnen heersen, overheersen. Vandaar op de voorkant van Siné: Ni Dieu, Ni Maître, ofwel God noch meester:

Op zijn minst een van die politici moet eindelijk eens zijn stomme waffel houden:

‘Hou je kop, klootzak!’

Een gelouterde Franse anarchist, dat is andere koek

In zijn maandelijkse literatuurrubriek, in Siné Mensuel, besteedt Noël Godin aandacht aan de Franse anarchistische schrijver en activist Octave Mirbeau (1848-1917). Die is al meer dan een eeuw dood, maar laat nog steeds van zich spreken. Godin wijst op een nieuw gestart Frans tijdschrift Octave Mirbeau, études et actualités. In Nederland leefde op zijn minst één enthousiaste verspreider van het werk van hem. Dat was de anarchist, vertaler, uitgever Dick Gevers (1936-2019). Hij vertaalde diens werk en gaf het uit. Mirbeau was in opstand tegen de meedogenloze maatschappij. Gevers beheerde de uitgeverij Iris. Ik heb mij laten vertellen dat enkele gelijkgezinden en vrienden van hem op zijn pad verder willen gaan. Het zit er dus in dat u meer over Mirbeau gaat vernemen.

Thom Holterman

Siné Mensuel, nummer 100, oktober 2020, 32 blz., prijs 6,50.

Advertentie
One Comment leave one →
 1. 13/10/2020 14:01

  de handlangers van de islamistische terroristen, die begin januari 2015 de redactie van Charlie Hebdo uitmoordden

  Ik was eens bij een evenement van de ‘vrije bond’. En, er waren daar twee jongemannen, zeer knullige jongemannen, die létterlijk deze islamisten (die deze aanval op Hebdo uitvoerde ) gingen verdedigen….Ik wist niet wat ik hoorde.

  Toen heb ik meteen mijn vrije bond lidmaatschap opgezegd. Wat een gotspe ! Wat een schande. Echt beschamend dat ik lid daarvan was. Het was een dwaalspoor.

  Anyway, deze jonge heren waren dus eerder voor het islamisme, dan voor het vrije woord. En waarom dan ? Nou, volgens deze sukkels zou Hebdo ‘islamofoob’ zijn….Je social justice theorie, maakt dan dus dat je letterlijk partij kiest voor Islamic state. Anarchisten, ‘anarchisten’, die vinden dat de vrijheid van satire vernietigd moet worden, als deze satire iets of iemand ‘kwetst’. Kortom, dat soort ‘anarchisten’, zijn in mijn ogen fascisten. Als iemand een grap over iets of iemand maakt, dan moet deze persoon dood ? Als iemand een religie bespot, dan mag die persoon dood geschoten worden en dan vind jij dat goed ? En dan ben jij een anarchist ?

  Dan zeggen mensen, waarom vertel je dit verhaal, wil je de vrije bond kapot maken ? Omdat ik verdomme zeg wat ik wil ? Als ik zoiets meemaak, dan vertel ik dat….En, als één iemand de ‘vrije’ bond kapot kan maken, wat zegt dat dan over de stabiliteit van die zogenaamde vrije bond ? Jullie mensen zeggen bizarre dingen. Maar ik mag daar dan niet over beginnen ?

  Je probeert mensen dan monddood te maken, wat sektes altijd doen. Kritiek in de kiem smoren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: