Spring naar inhoud

Mannelijke Anticonceptie En Anarchisme?

28/10/2020

Mannen met ballen? Het Franse anarchistische maandblad Le Monde libertaire (LMl) is omgewerkt tot seksistisch tijdschrift? Neen. In dit nummer worden allerlei sociale strijdtonelen beschreven en besproken. Het ‘dossier’ opent met de tekst van een chanson van Henri Tachan (singer-songwriter op leeftijd) getiteld ‘Pas d’enfant’ (Geen kind). Daarmee is de toon gezet voor de geboorteregeling en wat daar allemaal bij komt kijken. In het dossier komt aan de orde anticonceptie voor mannen en vrouwen en de nog niet afgelopen seksuele revolutie. Met op de voorkant van LMl de uitroep: ‘Hé makkers, mannelijke anticonceptie, jij of ik?’.

Wie het dossier doorneemt en op de hoogte is van het werk van de Nederlandse Vereniging voor Seksuele Hervorming ( NVSH ) kan niet anders dan een gelijkenis tussen het dossier en het werk van de NVSH onderkennen. En ja de ‘revolutie’ waarom  het gaat (de seksuele) trok uiteraard de aandacht ook van anarchisten. De huidige NVSH geeft (nog steeds) voorlichting over alles wat met seks te maken heeft. Het streeft naar het bevorderen van positief, verstandig, tolerant en vrijer seksueel gedrag. Daarvoor informeert zij ‘alles over leren vrijen, problemen bij het vrijen, anticonceptie, enzovoort’. Het dossier in LMl concentreert zich op anticonceptie.

In Nederland komt dat al van ver in de tijd. Zo is de NVSH (opgericht 1946) te zien als voorzetting van de Nieuw-Malthusiaanse Bond, die in 1881 ontstond. De eerste vrouwelijke arts in Nederland, feministe en pacifiste, Aletta Jacobs (1854-1929), hield zich voor die bond bezig met voorlichting over geboorteregeling. Later komen we de anarchist Gé Nabrink (1903-1993) tegen die een aantal jaren secretaris van de NSVH was. Hij was ervoor actief in de Internationale Anti-Militaristische Vereniging  (IAMV). Die vereniging was in 1904 mede ontstaan op initiatief van Domela Nieuwenhuis. Nabrink schreef enkele biografische teksten over hem. Nabrink’s levenswerk zou het samenstellen worden van de Bibliografie van, over en in verband met Ferdinand Domela Nieuwenhuis.

Merkwaardig dat ik zo uitweid over de Nederlandse context wat geboorteregeling betreft, terwijl ik bezig ben met een Frans anarchistisch maandblad? Wellicht. Maar het komt mij voor dat het anarchisme in de lage landen in relatie tot het door LMl voorgeschotelde onderwerp meer voldragen is. Dus heb ik twee vliegen in een klap: u bent geïnformeerd over eenzelfde zaak vanuit verschillende hoek. ‘Jouir sans entraves’/ ‘Ongestoord genieten’.

Thom Holterman

Advertentie
One Comment leave one →
  1. Nayako Sadashi 2020 permalink
    29/10/2020 14:28

    De dame in de lingerie is sexy !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: