Spring naar inhoud

Gerechtigheid Is ‘Ver Zoeken’

18/11/2020

Op de voorkant van het november nummer van Le Monde libertaire (LMl) komt men het woord ajustice tegen. Het was mij onbekend. In het redactioneel van het nummer wordt uitgelegd waar het woord op slaat. De ‘a’ verwijst, net als in anarchie naar ‘zonder’. Waar anarchie een samenleving aankondigt waarin organisatie zonder macht de overhand heeft, ligt in de bestaande maatschappij de gerechtigheid plat op de grond. ‘Ajustice’ wijst daarmee naar een samenleving die verstoken is van gerechtigheid, aldus de redactie. Maar al bij voorbaat, hielden we niet van gerechtigheid omdat die steeds burgerlijke gerechtigheid of klasse gerechtigheid blijkt te zijn… Met ajustice is het alsof we onszelf niet eens meer een referentiepunt geven. Een maatschappij zonder gerechtigheid. Daar draait het bij ons niet om.

Omdat die term een containerbegrip is, heeft LMl er een dossier van gemaakt. Met een aantal bijdragen wordt op de problematiek ingegaan. LMl wil er verzet mee aantekenen dat via de gewapende arm van de staat, de houder van legitiem geweld, de macht bruut wordt uitgeoefend. Ter herinnering: het legitieme geweld van de staat is noch een recht, noch een fataliteit. Het is een politieke keuze, die van de repressie. ‘Daarom blijven wij anarchisten ons verzetten met het tegenproject van een broederlijke en zusterlijke samenleving, die noch conflicten, kritiek, tegenspraak vermijdt, maar die een oplossing probeert te vinden zonder gebruik te maken van geweld, zonder klassendominantie’, aldus de redactie.

U vindt er ook de rubrieken: Strijdperken, Geschiedenis, waar u tegenkomt Chico Rei [half-mystiek verhaal over een afro-braziliaanse] en Élisée Reclus [anarchist en geograaf en zijn avontuur in Brussel, Nieuwe Universiteit, 1894], evenals een in beeld (veel foto’s) gebracht jubileum, dat van de tweejarige beweging van de Gele Hesjes. ‘Paspoorten’ opent de grenzen, richting Baskenland, Spanje, Chili… En tot slot de gebruikelijke beschouwingen en recensies in dit nummer.

Op de voorkant van het nummer: Ajustice…hamert dat je af?

[ThH]

Le Monde libertaire, nr. 1822, november 2020, 56 blz., prijs 4 euro.

One Comment leave one →
 1. nayakosadashi2020 permalink
  20/11/2020 12:36

  We streven naar een maatschappij, waar conflicten op een niet gewelddadige manier worden opgelost.

  Ik kan daar persoonlijk dan niet zoveel. We streven naar iets, dat er niet is, maar dat er in theorie wel zou kunnen zijn. Het is zo ongrijpbaar, zo groots.

  Als het geen praktijk is, als ik het niet direct, hier, nu ervaar, kan ik er niet zoveel mee. Dat zal wel een individualist anarchist trekje zijn, van mijn denken.

  Ik erken de rechter niet. Maar, ik streef niet per se naar een ‘betere’ maatschappij. Mijn anarchisme is meer een nihilisme. Daarom bots ik met sommige huidige anarchisten. Mijn anarchisme is geen politiek project, het is geen maatschappelijk bouwwerk.

  Ik ontwijk/negeer de politie en de wet, maar ik streef niet naar iets. Ik heb mijn zaak op niets gezet.

  Op naar het scheppende niets.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: